Det kan blir glest på Friends på den allsvenska premiären, om inte kvinnorna kommer.

Därför släpps män inte in på AIK:s läktare

31 januari 2016

Med två månader kvar till den allsvenska premiären meddelar AIK att läktarna på Friends Arena endast är öppna för kvinnor och barn under premiärmatchen mot GIF Sundsvall.

– Det har gått för långt, vi vill markera, säger AIK Fotbolls ordförande Johan Segui till Inzoomat, tidigare ordförande i Black Army och före detta medlem i Hells Angels men som nu har ”kommit till insikt” som han kallar det.

Den utlösande faktorn är händelserna på Sergels torg i Stockholm där en samling svartklädda män på fredagen var ute efter att skada ungdomar från Marocko. Männen, av många kallade en lynchmobb, uppgav själva i ett flygblad att de var fotbollssupportrar från alla tre Stockholmsklubbar.

– Vi i AIK har funderat på en sådan här markering länge. Hatet på våra läktare har gått för långt. Det här senaste ställer vi inte upp på, vi vill inte ha dem på våra läktare, säger Johan Segui.

Men är det inte risk att oskyldiga män som bara vill se på fotboll drabbas?
– Kan man som man vara oskyldig? Jag menar att det gäller att se strukturer, och tyvärr kommer skötsamma supportrar inte heller att släppas in.

Men på en premiärmatch? Det ska ju vara en folkfest.
– Kvinnor är väl också folk? Och matchen visas dessutom på TV. Det finns många barer.

Men tror du inte det rimligtvis kommer bli ganska tomt på läktarna?
– Nej, varför skulle det bli det? Fotbollsintresset är stort bland kvinnor. Nu välkomnar vi dem till premiären.

Vad väntar ni er för reaktioner på detta?
– Jag tänker inte så. Om våra manliga supportrar blir arga, ja, då får de gå hem och rannsaka sig själva och läsa på lite om patriarkatet, som jag har gjort. Som man, oavsett om du vill det eller ej, så ingår du i det.

Ska du själv se matchen på plats?
– Det viktiga är det som sker på planen, att vi tar tre poäng. Var jag ser matchen spelar ingen roll.

Premiären mot GIF Sundsvall spelas den 3 april klockan 15.00.

Predrag Ali