Efter att Hamrén upptäckt Buddhas läror har hans ledarstil förändrats.

Hamrén blir buddhistmunk

– ”har aldrig varit lyckligare”

9 juni 2016

Han är förbundskaptenen som ständigt överraskar. Efter EM går Erik Hamrén i kloster i Nepal.
– Jag satsar på att bli fjäril!

Det är en avspänd och skrattande förbundskapten vi möter i den sömniga franska badorten Pornichet, bas för det svenska fotbollslandslaget – rankat näst lägst av alla lag i EM, med bara Albanien efter sig.

– Om man inte vet vart man ska är det ingen idé att skynda sig. Man vet ändå inte när man kommit fram, säger Hamrén och fyrar av ännu ett leende.
– Det är ett favoritcitat. Av Nalle Puh. Jag brukar använda det i mina ledarskapsföreläsningar för att få team att prestera på topp.

Erik Hamrén har gått från att vara i ständig konflikt med journalistkåren till att numera ledigt och avspänt möta alla hårda frågor. Dagens Nyheters sportkrönikör Johan Esk är en av dem som hyllar Hamréns nya ledarstil: ”Han har under sin sista vår hittat en harmonisk balans i det extrema jobbet. I höstas var han en man på gränsen till sammanbrott”.

– Ja, det har varit tungt. Men sedan jag upptäckt buddhismens ljusa och lyckobringade tro har allt förvandlats.

Hamrén kommer att delta i klostrets musikparad.

Förbundskaptenen säger att han alltid varit intresserad av existentiella frågor.

– Nalle Puh är bra men när jag upptäckte Buddha – eller Bodhisatta som han hette i sitt tidigare, kringflackande djurgestalt-liv – då hände något i mig.
– Nu tror jag fullt och fast på reinkarnationen. 4-4-2 känns inte längre lika viktigt. Det finns andra värden. Men det betyder inte att jag inte älskar mitt jobb.

Hamrén berättar hans ”omvälvning” började en kväll då han studerade ”den vises skrifter” och plötsligt såg sig själv som en stor och praktfull fjäril:

– Många försökte fånga och söva ner mig i den eviga vilan med hjälp av cyankalium och sedan trä upp mig på en nål och sätta mig i cigarrlåda bakom glas och kitt. Men ingen lyckades. Min list och flygförmåga och vaksamhet skyddade mig mot alla sådana försåt. Bodhisatta var närvarande i rummet i form av en hornuggla och log mot mig. Det var en otroligt stark, symbolisk upplevelse. Pojkarna kände knappt igen mig när jag kom till omklädningsrummet nästa morgon!

Drömmen är att bli nässelfjäril.

Hamrén menar att svensk landslagsfotboll liknar en djurpark eller en skog. Alla har sin roll.

– Det finns vargar och lamm. En och annan utter – som Källström. Sälar. Iglar. Några är träd. Isaksson, till exempel. En tall!

– Jag ser detta överallt och hela tiden nu. Alla är unika men ska samspela. Den gröna mattans ekologi. Det blir som det blir. Om du försöker greppa vatten rinner det mellan dina fingrar. Det här kan låta konstigt, men svensk fotboll vinner på min filosofi. Mår jag bra så mår du bra – och så vidare i evighet. Bollen är rund, allt kan hända.

Efter EM blir Erik Hamrén arbetslös. Det är dock inget som bekymrar.

– Jag ska påbörja en retreat i Katmandu och fördjupa mig i ”den åttafaldiga vägen” som leder till nirvana. Det känns jättebra! Jag hoppas bli nässelfjäril i nästa liv.

Har du pratat med Zlatan om dina planer?

– Nej. Han är inte redo än. Han är en kamphund. Stark men oberäknelig. Jag måste vänta på de rätta vindarna innan jag sätter mig på hans axel.

Hans-Bertil Tranquist