Börje Bångs arm föll ner i en Hitler-hälsning.

Hockeydomare dömd för hets mot folkgrupp

21 mars 2017

”Höll armen i fel vinkel under avvaktande utvisning. Ett grovt övertramp och ett klart fall av hets mot folkgrupp”. Det slår Falu Tingsrätt fast i en färsk dom.

Hockeymatchen Leksand–Djurgården i november i fjol har fått ett märkligt rättsligt efterspel. Det handlar den här gången inte om några fula tacklingar eller att supportrar uppträtt olämpligt. I stället är det den sportsliga rättskiparen, huvuddomaren Börje Bång, som dömts.

Det är under en spelsekvens tretton minuter in på andra perioden som Leksandsbacken Benjamin Youds drar på sig en utvisning för interference (ojuste tackling eller hindrande av icke puckförande spelare.) Vid ett sådant domslut fortsätter spelet till dess att det straffade laget får tag i pucken, så kallad avvaktande utvisning. Domaren ska signalera detta genom att hålla armen rakt upp. Djurgårdslaget lyckas emellertid behålla pucken inom laget under en ovanligt lång spelsekvens, närmare tre minuter. Under denna tid förändras vinkeln på Bångs från början rakt uppsträckta arm påtagligt, för att som det står i domslutet ”fastna i 45 grader”.

”Vi bedömer signalvärdet i denna gest som både tydligt och högt. Det är en uppenbar nazisthälsning! Allvaret förstärks av att det skedde inför en mycket stor folksamling, 6502 betalande åskådare, plus lag och funktionärer”, som det står i domslutet. Bångs förklaring att han helt enkelt blev trött i armen avfärdas av tingsrätten som icke trovärdig. ”Rent fysikaliskt är det en större ansträngning att hålla armen snett utåt än rakt upp, så kallad gravitationsbaserad hävstångseffekt”, enligt åklagaren.

Bång döms till 30 dagsböter och samhällstjänst i form av klottersanering. Bång kommer att överklaga domen. Svenska Ishockeyförbundet stöder däremot Bångs berättelse. Spelsekvenserna, tiden mellan avblåsningarna, har blivit allt längre, där de större anfallszonerna är en viktig förklaring. Detta har i sin tur fått en del icke avsedda konsekvenser, som att den samlade matchtiden har blivit kortare, vilket bland annat påverkat korvförsäljningen negativt. Sammantaget har det hela påverkat domarnas arbetsbörda.

Säljer allt sämre.
Säljer allt sämre.

– Vi ser två möjliga lösningar. Den ena är att se över domardräkterna. En tänkbar lösning är att vi syr in digitalt styrda stödskenor som hjälper domaren att tydligt visa och – som i det aktuella fallet – hålla tecknet för det aktuella domslutet. Det andra är att vi ändrar tecknet för avvaktande utvisning, säger Svenska Ishockeyförbundet i en kommentar.

Huvudförslaget är att vi lånar in en rörelse från konståkningen. Domaren gör ett hopp, en så kallad ”enkel axel” vid vanlig tvåminuters utvisning, ”dubbel axel” vid två plus två. Vid avvaktande utvisning håller domaren fast vid landningspositionen, med armarna utsträckta i sidled.

Hans-Bertil Tranquist