Glada miner. Hockeykrigare testar tiljan.

Leksands IF i teatersamarbete

20 januari 2016

Leksands Stars, ishockeylaget i mångas hjärtan, har det knackigt. Den tidigare elitserieklubben degraderades förra säsongen till Allsvenskan. Där har laget parkerat på den undre tabellhalvan. Flera inköpta hockeykrigare har fått lämna klubben. Det har ryktats om konkurshot. De kvarvarande spelarna har tvingats gå ned rejält i lön. Det har inneburit månadsinkomster i nivå med socialtjänstens allra lägsta bidragsnorm.

Men nu har klubben tecknat ett nytt sponsoravtal. Det är med Himlaspelet, Rune Lindströms klassiska och årliga bygdeepos om ”en väg som till himla bär”.

– Vi ser det här som en nystart. Killarna får chansen att kombinera barmarksträning med skådespeleri och lättare dans. De kommer att framträda i full utrustning men med nyframtagna skridskoskydd med kurbitsmotiv från dalahästtillverkaren Nils Olssons hemslöjd i Nusnäs, berättar tränaren Perra Johnsson.

Himlaspelet ges utomhus varje år i den s k Leksands-gropen. Nu flyttas det till ishallen.

– De ska också sälja kaffe och hembakat i pauserna och ta upp kollekt. Men de får inte tackla. Hockeyn måste hela tiden söka nya samarbeten. Jag tror stenhårt på det här, säger Johnsson.

Spelet kommer att uppföras i juli 2016 i Tegera Arena, lagets hemmahall. Ensemblen består förutom spelartruppen av lokala revyartister, ensamkommande flyktingbarn och personalen på Siljans konditori.

Bo Laurin