Arlanda Express trafikerar sträckan Stockholm – Arlanda och har en topphastighet på 200 km/h

Nu kommer extreme derby till Sverige

16 januari 2016

Nu har den japanska varianten av roller derby nått SverigeSporten uppfanns när rivaliserande roller derby-gäng började duellera varandra i det japanska höghastighetståget Shinkasens mittgång på 90-talet. Tåget har en topphastighet på 300 km/h och extreme derby-utövarna utnyttjar den kraftiga accelerationskraften till slunga sig fram på rullskridskor genom den smala gången. Inzoomat följde med två svenska utövare ombord på Arlanda Express. 

Linda och Albin värmer upp på perrongen.

– Det här kommer jag väl få äta upp, men vanlig roller derby känns rätt mesigt i jämförelse, säger Linda Ohlsson, 35, och får medhåll av vännen Albin Janebrink, 31.

– Extreme derby är extremsport på riktigt. Roller derby är mer en social grej, säger han.

Extreme derby spelas i bäst av fem vagnar och den som hinner först till bakre änden i varje vagn vinner en rond. Alla former av slag och tacklingar är tillåtna. Linda berättar att hon slagits medvetslös vid ett flertal tillfällen. 

– Men oftast är det stolpen i slutet jag åker dit på, säger Linda och pekar mot bagagehyllorna i tågets bortre ände.

Stolpen som Linda berättar om.

Arlanda Express presschef Ulla Åkermark säger att de är medvetna om företeelsen och att de polisanmäler alla incidenter. De övervägar också att börja med patrullerande väktare ombord. 

– Löjligt, säger Albin. Har man köpt en biljett borde man få göra som man vill. Dessutom har vi skyddsutrustning.

De ser avsaknaden av höghastighetståg som det största hindret för sportens spridning i Sverige, men de har stora förhoppningar på Regeringens förslag om en ny stambana för höghastighetståg mellan Stockholm och Malmö.

Fakta:

Världens största extreme derby-tävling ”Kamikasen” går av stapeln ombord på Shinkasen den 23 maj. Regerande mästaren Shin Osada förväntas försvara titeln som han haft de senaste fyra åren.

Albin och Linda heter egentligen något annat, men vill inte ställa upp med sina riktiga namn på grund av risken för polisanmälan.

Mona Lisander