Säpo oroas över utvecklingen inom bland annat Örgryte och Halmia.

Örgryte kan vara sovande IS-cell

30 oktober 2016

Stora helskägg och tomma blickar. Överdrivet intresse för pyroteknik. Hatiska inlägg på webben. ”Flera fotbollsklubbar i Sverige kan vara så kallade sovande IS-celler”, skriver Säpo i en hemlig rapport.

I materialet konstaterar säkerhetspolisen att det handlar om en nationell företeelse. ”En djupt oroande utveckling”, enligt Säpo som anger anrika fotbollslaget Örgryte som exempel:

”Det är uppenbart att det inte längre är de sportsliga framgångarna som är drivkraft.”

Enligt rapporten har ledare, spelare och medlemmar inte tagit degraderingen från den högsta divisionen i sportslig anda. Detta samtidigt som lagets taktik på fotbollsplanen blivit alltmer destruktiv.

”Det handlar om ren spelförstörelse. Vissa taktiska inslag, som de allt vanligare långa inkasten, är tydliga tecken på att vara förberedelser för framtida gatustrider.”

Johan Elmander har anlagt helskägg sedan kontraktet med Örgryte blev klart.
Johan Elmander har anlagt helskägg sedan kontraktet med Örgryte blev klart.

På klubbens intranät beskriver en stor del av Örgrytes medlemmar seriesystemet som ”riggat”. Dessutom hävdas att ”kapitalistiska krafter styr fotbollen”, samt att ”de aktiva måste vara beredda att göra allt för att få tillbaka idrottens sanna själ”.

Säpo konstaterar också att allt fler av Örgrytespelarna har stora helskägg och tomma blickar, vilket ses som ett tydligt tecken på en pågående radikalisering.

Men det mest påtagliga beviset för att det handlar om terrorverksamhet är ändå det pyrotekniska intresset, enligt Säpo.

”Hos de allsvenska storklubbarna är supportrarnas användande av så kallade bengaler en del av den visuella helhetsupplevelsen. Men hos Örgryte, där supportrarna blivit allt färre och bittrare, har istället klubbens ledare tagit över mer och mer av pyrotekniken. Såväl klubbens fystränare som läkare har kastat in både bengaler och knallskott på planen i uppenbart syfte att försöka skada motståndarna och skapa kaos.”

Säpo anser det vara alarmerande att radikaliseringen inte enbart tycks vara isolerad till en ”dekadent överklassklubb i Göteborg”, utan också verkar ha spritt sig över landet.

”Gais i Göteborg kan vara inne på samma farliga väg, liksom Halmia i Halmstad och många mindre svenska klubbar. Totalt kan det handla om drygt hundra IS-celler.”

Freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell är inte förvånad över säkerhetspolisens iakttagelser och slutsatser:

– Nej, kopplingen mellan idrott och terrorism har länge varit tydlig, även om formerna kan förändras över tid.

– Idrotts- och terrorrörelser rekryterar ofta vilsna ungdomar, som lätt går att forma i fundamentalistisk anda så att hela deras medvetande kan kretsa runt en boll eller några rader i en gammal bok, säger Agrell.

Hans-Bertil Tranquist

Ebbas kunnande raderat