Northug hånar svensk åk-dräkt. Nu sitter han själv illa till.

Skid-VM: Northug ”intim-dopad”

– nya metoder avslöjade

23 februari 2017

Först astmasprej. Sedan läppsalva. Nu – nikotinplåster och intim-piercing. Norsk längdskidåkning hotas av en ny skandal.
– Vi är utsatta för en skitstorm, säger Vidar Løfshus, längdchef.

Knappt har skid-VM i finska Lahtis börjat förrän avslöjandena seglar upp:

• Superstjärnan Petter Northug har genomgått en så kallad genital titan-piercing i syfte att öka prestationsförmågan i spåret.

• Stora mängder nikotinplåster har påträffats i en kvarglömd midjeväska tillhörande Tor Arsle Gørdalen, damlandslagets ”smøresjef” (vallachef).

– Fusket hittar hela tiden nya former, säger Robert Bruchner, ansvarig för WADA:s dopningskontroller under Lahtis-VM.

Metoden som Northug påstås använda sig av kallas på norska ”ball-hjuling”. En ”hestesko” av titan fästs på genitalierna. Smycket retar cellvätskorna i området, vilket i sin tur ökar blodgenomströmningen i bålen. Därmed påverkas också allmänprestationen. Metoden är från början framtagen för sexuella kapacitetsändamål. Men bieffekterna av ”metal boosting” går att utnyttja till annat. Skidåkning, till exempel. Grundämnet titan är dessutom svårt att spåra.

Norsk "hestesko".
Norsk ”hestesko”.

Nikotinplåster finns ännu inte med på listan över förbjudna ämnen. Men plåstren anses kunna påverka kroppens serotoninnivåer, vilka i sin tur styr välbefinnandet. Ju fler plåster under sportbehån – desto mer energi.

– Det här har vi inte sett tidigare. Men det råder ingen tvekan om i vilket syfte det är gjort. Jag är mycket besviken, säger Bruchner.

Norsk skidåkning är framgångsrik. Men omges av skamfläckar. Martin Johnsrud-Sundbys hårt kritiserade astmasprej-användning och Therese Johaugs avstängning efter att ”av misstag” ha använt dopningsklassad läppsalva tynger nationen. Northugs tidigare grava bilfylla och efterföljande fotboja gör knappast saken bättre. Och nu läggs sten på börda.

Ironiskt nog kommer avslöjandena just under Lahtis-VM – en av dopningens mest belastade orter. VM 2001 var en kokande gryta av fuskande finnar och kvarglömda kanyler. Nationen har knappt hämtat sig.

– Ni ser, norrmännen är inte ett dugg bättre än vi, trots att de alltid ger sken av detta, ryter Veli Epo Hemolainen, finländsk förbundskapten.

Från norskt håll är det enbart längdchefen, Vidar Løfshus, som hittills uttalat sig:

– Allt är medias fel. Det är bara en massa rykten. Vi är utsatta för en skitstorm. Allt är som vanligt.

Hans-Bertil Tranquist