Omisskännlig stämma. Infälld: I samspråk med Chris Härenstam.

Strömbergs röstcoach avslöjar: Så får Glenn knip-rösten

30 mars 2017

Före detta fotbollsproffset Glenn Strömberg, 57, har tevemediets kanske mest välkända och uppskattade expertröst.
– Stenhård träning ligger bakom, avslöjar Benno Fridén, röstcoach.

Fridén driver företaget Voiceover i Göteborg. Han är utbildad talpedagog och språkstödjare. Men det handlar nu inte om korrekt svenska och grammatik. Utan fysisk röstträning.

– Syftet är att maxa det personliga genomslaget. Och då är rösten – sättet att tala – ett av de viktigaste instrumenten, säger Benno Fridén som i flera år tränat Strömberg.

Benno Fridén, rösttränare.
Benno Fridén, rösttränare.

– Glenn är numera en fullfjädrad ”voicer”, alla känner direkt igen stämman, han behöver inte ens synas i bild. För mig är det belöningen efter år av grym röstdressyr.

Enligt Fridén är en röst mer än enbart stämband i rörelse.

– Ja, hela kroppen måste vara med. Det är som resonanslådan i en gitarr – allt handlar om efterklangen.

– Glenn kör knipövningar. Spänner stjärten. Upprättar kontakt med sin bäckenbotten. Det ger honom markkontakt. Därifrån stiger sedan rösten som en raket, driven av en blåvit svetslåga. I dag sker det automatiskt, som en reflex. Riktigt så var det inte från början, även om talangen fanns där.

Förutom fysträningen har Strömberg också slipat retoriken.

– Han använder sig av ofta idag av ”kolon-metoden”, som är mycket effektiv. Glenn säger till exempel: ”Så här ska tyskarna göra: När Özil passar: Ja, då ska Gomez sticka i djupled!”

– Man kan säga att han verbalt passar sig själv i djupled. Han bygger upp ett språkligt accelererande anfall, precis som ett offensivt och modernt spelande fotbollslag. Inget försiktigt trillande, utan full fart framåt.

”Man kan säga att han verbalt passar sig själv i djupled

– Det är en dramaturgi som tar sig förbi varje stillsam analys från hemmastudions grå soffpotatisar. Och i kombination med det skärande röstläget och dialekten – oslagbart!

Benno Fridén har fler teveprofiler i sitt stall. Chris Härenstam är en av dem.

– Där kör vi mycket staccaton. Korta, smattrande meningar. Ljud långt fram i munhålan. Snabba statements och truismer, berättar Fridén.

• Det finns ju andra experter med ett intressant språk. Erik Niva till exempel.

– Niva pratar som en renskötare på LSD! En blandning av Pistvakt och Mark Levengood. Ett hopplöst fall!

Renskötare?
Drogad renskötare?

Frank Bouvin