Vitt puder på marken. Numera också under skidorna.

Vitryssar vallade med amfetamin

13 februari 2016

Två vitryska skidåkare har fastnat i en dopingkontroll under de pågående världscupstävlingarna i Falun. Men det är inte åkarna som är dopade. Utan deras skidor.

– Skidorna har penslats med amfetamin undertill, säger Ted Borsén, tävlingsledare. Det handlar om nanotunna lager speed.
De två åkte fast i en rutinkontroll uförd av antidopingorganet Wada. Åkarna stängdes genast av. De ska nu förhöras.

– Men troligen är det deras ledarstab som ligger bakom. Det har länge varit känt att de forna öststaterna fuskat med injektioner och liknande. Det här är dock något helt nytt.
– Vi har hört rykten om ryssar som smält ned glödtrådar från gamla lampor för att komma åt kvicksilver. Men det svårt att leda saker i bevis.

Åkarna har sällan något att säga till om, menar Ted Borsén. De är bara målvakter i en allt hänsynslösare jakt på medaljer.
– Nu togs en av dem på bar gärning när han stod och slickade på belaget bakom en vallabod. Vi hade helt enkelt tur.

Svenska Skidspelens inledande lopp vanns av Therese Johaug med tre landsmaninnor tätt bakom. Herrklassen vanns av Maxim Vylegzhanin som var 3,5 sekunder före Alexander Bessmertnykh. Herrsegrarna har ännu inte hunnit testas fullskaligt av Wada.
– Men en första kontroll tycks visa att de använt vanliga fluorvallor. Annat vore förödande, både för sporten och Svenska Skidspelen, säger Ted Borsén.

Texten uppdateras.

Bo Laurin