10 000 tyska bögar tågar i Pride-paraden

30 juli 2016

Enligt rapporter RFSL kommer upp mot tio tusen tyska läderbögar att delta i dagens Prideparad i Stockholm, något RFSL har väntat länge på.

– Ja verkligen. Vi har väntat länge, säger Kim Barsk på RFSL:s informationsavdelning. Det är en fantastisk förstärkning.

Redan i 90-talets Sverige, före EU-inträdet, talades det om att 10 000 tyska bögar skulle anlända till Sverige om vi valde att gå med i EU. Enligt statistik från Svenska turistföreningen har det maximalt anlänt 3455 (år 1999) tyska bögar under ett år sedan vi gick med i EU. År 2016 blir alltså ett historiskt år, vilket kan skapa logistiska problem:

– Vi har försökt hjälpa till med boende. Vi har faktiskt rekordmånga svenska medlemmar som har anmält att de gärna tar en tysk bög som inneboende under helgen, säger Kim Barsk på RFSL.

Några som inte är lika glada över de tyska bögarnas ankomst är det politiska partiet Feministiskt Initiativ. I ett pressmeddelande skriver de:

”Män, män män – alltid fokus på män. Var är de tyska flatorna? År 2016 års Prideparad kommer gå till historien som den mest manligt dominerande någonsin. Backar vi in i framtiden?”

RFSL tar kritiken med ro och menar att flator alltid är välkomna:

– Ja, de får komma om de vill och känner sig välkomna. Men de har ju inte samma fina läderattiraljer som männen. Inte samma sug i blickarna. Inte samma kroppshållning. Hela den teatrala biten med glansen, piskorna och mössorna… Nästa år hoppas vi på 20 000 tyska bögar, de är helt fantastiska. Tack EU för detta!

Predrag Ali

Så ska påsken förnyas