Alf intar krubban i år.

Alf Svensson blir årets digitala Jesusbarn

29 november 2016

Kristna stiftelsen Jesus i samtiden har utsett Alf Svensson till årets digitala Jesusbarn. Utöver prissumman på 10 000 kronor får han också ta Jesusbarnets plats i årets upplaga av den digitala julkrubban internetkrubba.se.

Priset instiftades 2013 i samband med lanseringen av sajten internetkrubba.se, som då var världens första så kallade ”skärmkrubba”. Vad det handlar om är en digital tappning av den traditionella julkrubban, med Josef och Maria och de tre vise männen – men där årets pristagare tar den plats i vaggan som vanligtvis innehas av Jesus.

Elsa Andersson, koordinator på Jesus i samtiden.
Elsa Andersson, koordinator på JiS.

– Valet av Alf föll naturligt. Han har varit en förgrundsfigur i svensk kristenhet i nästan fem decennier, och vi i priskommittén tycker inte att Alfs arbete med att modernisera och förbereda kristendomen för 00-talet har uppmärksammats tillräckligt, säger Elsa Andersson, koordinator på JiS.

Förra året gick priset till teaterregissören Peter Schildt som satte upp en nytolkning av Nya Testamentet där Jesus är en ung hacker i Berlin och sprider ett kärleksvirus över världen. Året innan dess fick Göran Hägglund priset och i år är det åter dags för en kristdemokratisk partiledare.

Det här är tredje mannen i rad som vinner priset. När är det dags för en kvinna?

– Jag tror inte på kvotering och millimeterrättvisa när det kommer till att belöna de som gjort viktiga insatser för kristendomen. Nu råkar det vara en man vi prisar detta året. Nästa år kanske det blir en kvinna.

Vad har Alf betytt för kristna i Sverige?

– Jättemycket. Trots att han på många sätt kämpade för kvinnors rätt och jämlikhet mellan könen, gick han aldrig vilse i sin egen manlighet – till skillnad från många av dagens män som verkar vilja avsäga sig manligheten helt. Alf personifierade allt det som faktiskt var bra med 1900-talets mansideal, och som jag tycker vi ska vara rädda om. Han var stark, trygg, intelligent och omtänksam. Han värnade om kvinnor och barn. Det är också feminism.

Internetkrubban finns online från den första december fram till annandag jul, då sajten tas ner igen. Tidigare år har sajten varit en stor framgång och delats flitigt inom det kristna communityt.

Mona Lisander

Så ska påsken förnyas