Algoritm kan bli nästa statsminister

– S inleder samarbete med datortillverkare

18 augusti 2016

Mona Sahlin, Håkan Juholt, Stefan Löfven. Socialdemokraterna har länge haft en ledarkris. Nu har partistyrelsen tröttnat och inlett ett samarbete med amerikanska datortillverkaren IBM.

– Det är svårt att lära gamla hundar att sitta. Men algoritmen lär sig av misstag och är ständigt “up to date”, säger Eva Bäckström, ledamot i partistyrelsen.

ledamot2
Eva Bäckström, ledamot i partistyrelsen.

Algoritmen är framtagen i samarbete med IBM i San Diego, USA och fattar beslut baserat på över 100 000 olika parametrar, enligt Bäckström. Bland annat hämtas enorma mängder data in från sociala medier och alla världens börser bevakas i realtid.

– Det är omöjligt för en människa att överblicka alla de komplexa händelser och samband som påverkar de politiska besluten. En algoritm kan processa mer information och blir smartare med tiden. Dessutom är den garanterat ojävig.

Till en början kommer algoritmen att  övervakas av partistyrelsen, men tanken är att den med tiden ska fatta beslut helt på egen hand. Besluten kommer att läsas upp på regeringskansliet i Stockholm under kontorstid.

Hur tror du väljarna kommer reagera på det här?

– Jag tror inte någon tycker det här är särskilt konstigt år 2016. Det här är digitaliseringens nästa logiska steg.

Vad ska algoritmen heta?

– Ja, vad brukar algoritmer heta? Algot kanske? Per-Algot Hansson. Det tycker jag är ett bra namn.

När algoritmen är färdigutvecklad kan Bäckström i dagsläget inte svara på. Men hon hoppas att den ersätter Löfven inför valet 2018. Inzoomat har sökt Stefan Löfven utan framgång.

Anders Melin