Heberlein tycker det behövs en emoji för det som inte får sägas.

Ann Heberlein vill bli ny emoji

17 november 2016

I en krönika som publicerades i veckan berättar författaren och etiklektorn Ann Heberlein att hon ansökt om att bli ny emoji. Det nya tecknet, som föreställer Heberlein med en munkavle, ska symbolisera åsiktsförtryck.

”Jag tillhör det tystade folket. Jag är en av de kvinnor och män som belagts med munkavle för att jag vägrat vara medlöpare i feministernas och vänstermoralisternas häxjakt på vanliga hederliga svenskar”, börjar hon krönikan på sajten ledarsidorna.se.

Heberleins ifrågasättande av det mångkulturella samhället i en rad artiklar har mött starka reaktioner, och Heberlein har under året förlorat en rad uppdrag i svensk media.

”Skriftspråket är nu helt och hållet i händerna på kulturvänstern. Men emojin tillhör ännu verklighetens folk. Ett tecken saknas dock: tecknet för det outsägbara, det förbjudna, allt det som inte får uttryckas i Sverige idag”, fortsätter hon.

Emojis har sitt ursprung i den ortodoxa kyrkans helgonbilder, skriver Heberlein.
Emojis har sitt ursprung i den ortodoxa kyrkans helgonbilder, skriver Heberlein.

Heberlein skriver att ”emojin är en förlängning av den ortodoxa bildtraditionen med målade helgonbilder”, vilket gör henne särskilt lämpad att agera modell för det nya tecknet, eftersom hon har fleråriga studier av teologi bakom sig och en stark gudstro sedan barnsben.

Hon har, med hjälp av en formgivare, tagit fram ett förslag på hur tecknet kan se ut. Förslaget har skickats Unicode Consortium, som är den organisation som avgör vilka nya tecken som ska få ingå i emoji-familjen.

Politiske kommentatorn Lisa Carlgren tror att Heberlein har siktet inställt på valet 2018 och att emojin kan vara ett första steg i att lansera en egen valplattform.

– Heberlein är som en mix av Marine Le Pen, Pippi Långstrump och Donald Trump. Färgstark och lite galen. Frågan är om hon kommer företräda KD eller SD, eller om hon möjligen ställer upp som politisk vilde.

Mona Lisander