Förgiftad miljö? Stämningen mot Invenco omfattar psykiskt lidande och inkomstförluster. Två miljoner kronor åberopas.

Anställd sjuk av ”passiv rasism”

– stämmer arbetsgivare på miljonbelopp

12 februari 2016

Nästa vecka inleds förhandlingarna i Växjö tingsrätt i det så kallade ”lunchrumsmålet”. En före detta anställd har stämt trucktillverkaren Invenco i Markaryd för att inte ha vidtagit nödvändiga åtgärder mot rasistiska uttalanden i företagets matsal. Döms företaget kan det betyda skadestånd i miljonklassen.

Personen anser sig ha blivit kroniskt sjuk och arbetsoförmögen efter att under lång tid ha utsatts för ”passiv rasism” i samband med raster och matpauser i företages kombinerade cafeteria och lunchrum.
– Det är inte rimligt att under flera år utsättas för giftspridning utan att något görs, säger personens advokat Pehr Torsten Alander.
– Min klient har dagligen tvingats utstå och försökt värja sig mot lösryckta fraser som ”tar våra jobb”, ”lever på bidrag”, ”förökar sig som kaniner” och så vidare. Uttalandena har legat som grå dimslöjor under lysrörsarmaturen.

I stämningsansökan anges det att den anställde vid flera tillfällen påpekat missförhållandena till ledningen – som dock ignorerat problemen. Efter flera månaders accelererande sömnstörningar och vacklande självbild sa personen självmant upp sig.
”Det gick inte att skydda sig mot alla rasistiska uttalanden som fälldes, jag försökte verkligen”, heter det i stämningsansökan.
– Min klient har lidit på samma sätt som de som drabbas av nikotinisters hänsynslöshet. Det spelar ingen roll om det är på gångstigar, vid busskurer eller i parker. Du kan stå där och kämpa emot mentalt – ångorna äter sig in ändå, säger Alander.

Den anställde har under raster försökt placera sig enskilt i olika hörn av lunchrummet. Vid vissa tillfällen även ätit matlåda utomhus.
– Men företaget har 400 anställda. Det är folk överallt. Vid ett tillfälle föreslogs min klient bära hörselskydd. För mig låter det som att uppmana folk att bära gasmask på stan för att slippa uterökares frätande dunster. Invenco försöker bara flytta fokus från utsläppskällorna till min klient.
Inte heller den lokala verkstadsklubben har gett något stöd till personen, enligt Alander.
– Facket ska vi inte tala om. De tillhör de värsta giftspridarna, säger han.

Min klient har inte fått stöd av facket. Tvärtom, säger advokat Pehr Torsten Alander.

Om företaget tvingas till skadestånd så riskerar andra arbetsgivare samma sak. Domen är nämligen prejudicerande.
– Vi vet att detta är ett eskalerande problem, säger Lisbeth Forsgren vid Arbetsdomstolen. I USA har liknande fall med uttalanden inom poliskåren kring svarta lett till stora bötesbelopp. Men först efter årslånga rättegångar. Vi följer målet med intresse.
Mikael Morén, VD på Invenco, vill inte närmare kommentera ärendet.
– Vi förhandlar inte via medierna. Bara i tingsrätten. Vi har inte begått några fel.

Lena Moodyson

Så ska påsken förnyas