H20-skolan öppnar på Kaanans Badland i Jönköping.

Äventyrsbad öppnar friskola

13 december 2016

Vattenlek underlättar lärandet. Det menar Håkan Trinh, vd på Kaanan Badland i Jönköping, som inom kort startar en friskola.

– Vatten, lek och lärande. Det hänger ihop, det är kunskapens kretslopp.  Det visste redan de gamla grekerna, men tyvärr är det en kunskap som gått förlorad i dagens samhälle, säger Håkan Trinh som nu blir rektor för nygrundade H2O-skolan som öppnar i Kaanans Badlands lokaler ett stenkast från köpcentret A6 i Jönköping.

trinh
Håkan Trinh, rektor och vd.

Badlandet har länge varit ett populärt resmål för barn och ungdomar i regionen. Men konferensanläggningen som byggdes för några år sedan blev mindre framgångsrik. Nu blir konferensrummen till lektionssalar.

– Jag har jobbat med barn och ungdomar i hela min karriär. Och jag har verkligen sett vilken effekt vatten kan ha, berättar Håkan som själv står bakom skolans pedagogiska plan. Han kallar sin pedagogik för ”Learning by water”, och säger att han vill ge elever som misslyckats i den vanliga skolan en ny chans.

– Jag tror att många av de som stämplats med bokstavsdiagnoser egentligen bara längtar tillbaka till havet. Från början var vi alla vattendjur, innan våra förfäders förfäder började söka sig upp mot land, och med tiden utvecklade både armar och ben. Jag tror det var evolutionens stora misstag.

”Jonah” är badlandets främsta attraktion: en rutschkana som leder ner i ett ovalt utrymme som inretts för att efterlikna en valmage. Och referensen till den bibliska berättelsen om Jonah i valfisken tycks gå hem i det bibelbältets centralort:

– Till och med de värsta strulpellarna blir snälla som söndagsskolebarn när de fått kasta sig genom ”Jonah” ett par gånger, och sen sitta av sig i bastun en stund. Då är de mjuk materia – formbara. Sen kan man börja jobba.

Just nu väntar H2O-skolan på klartecken från Skolverket, men Trinh hoppas att skolan är full av elever till höstterminen 2017. Debatten kring reglerade vinstuttag för friskolor är inget som oroar honom:

– Nej, allt överskott kommer gå rakt in i verksamheten igen. Det blir nya läroböcker, duschar och omklädningsrum. Det är mycket som behöver rustas upp.

Robert Rosén