Fejkade CV-profiler

Bemanningsfirma hyrde ut påhittad personal

15 februari 2016

Ett bemanningsföretag har satt i system att hyra ut personal som inte finns, så kallade bluffhuvuden. Enligt ekobrottsmyndigheten har fenomenet blivit allt vanligare.
– Bemanningsbranschen är en ljusskygg verksamhet, säger Patric Segerup, utredare.

Den senaste bluffen uppdagades när en kund till ett bemanningsföretaget inventerade sina lagerhyllor och upptäckte att de var tomma, att ingen hade fyllt på dem.

– Vi träffade bemanningsföretaget. De presenterade CV:n med bilder, med namn, och meriter och allt på de personer som vi skulle hyra, säger lagerchefen.

Men när han kontrollerade in- och utpasseringsloggen, hela fem månader efter att personalen skulle ha varit på plats, kunde han se att de tio påhittade personerna som han hade hyrt aldrig kommit. Händelsen är polisanmäld och i nästa vecka startar en rättegång i ärendet.

– Vi har hela tiden utgått från att allt har funkat. Men vi har en stor personalstyrka, med både egen personal och inhyrd. Det har inte varit så lätt att ha koll på allt som händer på golvet mellan hyllorna, eller om folk verkligen har dykt upp på morgonen.

Enligt förundersökningen, som Inzoomat har tagit del av, är flera företag drabbade, främst företag med stora lager i Västsverige. Bemanningsföretaget i fråga har inte haft några egna anställda alls.

– Vi fick en bra och professionell bild av bemanningsföretaget. De hade ett fint kontor, dyra kostymer och en trevlig receptionist. De bjöd oss på lunch och vi hade bra möten. Att de lurade oss rakt av känns väldigt bittert, säger lagerchefen.

Enligt Ekobrottsmyndigheten har fenomenet med påhittad personal blivit allt vanligare:

– Vi kallar det för bluffhuvuden. Företagen presenterar kandidater med bilder som de har snott och meriter som de bara har ljugit ihop. Riktigt bra meriter oftast, säger Patric Segerup, utredare på Ekobrottsmyndigheten.

Förklaringen, menar han, har sitt ursprung på den allt mer avreglerade arbetsmarknaden där tillfälliga och osäkra anställningar har blivit vanligare.

– Bemanningsbranschen är en ljusskygg verksamhet, allt fler lycksökare tar sig dit, och ofta är de kreativa.

Predrag Ali