Bert Karlsson, numera dansk entreprenör.

Bert Karlsson avsäger sitt medborgarskap i protest

18 oktober 2016

Bert Karlsson är upprörd. I somras åkte han på en gigantisk skattesmäll och nyligen sa Migrationsverket upp kontraktet med 40 av hans 44 asylboenden. Nu svarar han med att bli dansk.

– Det stämmer att jag har begärt utträde ur det svenska systemet. Jag har avsagt mig mitt medborgarskap och makulerat mitt pass, säger den 71-årige entreprenören till Inzoomat.

Bert har ansökt och blivit beviljad ett danskt medborgarskap, där han sedan flera år tillbaka har ett sommarhus. Han har också sedan några år tillbaka tät kontakt med Dansk Folkeparti. Men han har inga planer på att flytta från sin villa i Skara.

– Jag älskar det svenska folket, men jag hatar myndigheterna och staten. Och jag har ju min familj här, så jag tänker bo kvar – men betala så lite skatt som är juridiskt möjligt.

Bert och hans jurister har hittat ett kryphål i svensk miljölagstiftning som de nu ska försöka utnyttja. De hoppas att Bert ska kunna klassa den 800 kvadratmeter stora villan som ett vindkraftverk genom att höja upp den på stålbalkar, som han köpt loss från ett avstannat hotellbygge i Kina, och installera två vindflöjlar på taket. Därigenom hoppas han kunna tillgodogöra sig en saftig skatterabatt.

Planritning för ombyggnationen.
Planritning för ombyggnationen.

– Det här är främst en protest mot det svenska politiska systemet. I socialdemokraternas Sverige är vi så jävla rädda att det ska gå bra för någon, att vi kollektivt ser till att vingklippa alla med ambitioner som sträcker sig utöver att skaffa en hyfsad pension och en villa i mexitegel. Jag har alltid varit motarbetad av svenska myndigheter, men nu har jag fått nog. De har jävlats med fel person – alldeles för länge, säger Bert.

Kostnaden för att höja upp villan vill han inte tala om, men han säger att han räknar med att det kommer dröja många år innan investeringen ger återbäring.

– Det här bör först och främst tolkas som en protestaktion mot svenska staten, betonar han.

Anders Melin