Entreprenören Bert Karlsson är också verksam inom musik- och livsmedelindustrin.

Bert Karlsson gräver silver i Arvidsjaur

16 januari 2016

En silverfyndighet upptäcktes i torsdags vid byggandet av ett nytt flyktinghem i Arvidsjaur. Fyndigheten tillfaller nu tomtägaren Jokarjo AB.

– Medmänsklighet lönar sig i längden, säger Jokarjos vd Bert Karlsson och skrattar i telefon från sitt hem i Skara.

Fyndet gjordes under en provborrning i marken och beräknas vara värt uppemot två hundra miljoner kronor. Byggnationen läggs nu på is tills silvret har utvunnits.

– Pengarna kommer bidra till att vi kan bygga ännu fler asylboenden på sikt. Det är bra för alla. Dessutom kommer det lägligt nu när Jokarjo utökar verksamheten till att omfatta fler socialgrupper.

Nyligen köpte Jokarjo ett parkeringshus i utkanten av Örebro. Planen är att renovera och omvandla det till ett handikappboende som kan ta emot upp till fyra hundra personer med särskilda behov.

– Hissar är riktiga eltjuvar, säger Bert och berättar att de genom att utnyttja husets ursprungliga arkitektur kan spara uppemot 20 000 i månaden på elkostnader, om de boende kan rulla för egen hand mellan våningsplanen istället för att åka hiss.

Jokarjos senaste kvartalsrapport visar att företaget redan gör stora vinster. Affärsområdet ”Medmänniska” har vuxit med 23% gentemot tidigare kvartal. Inzoomats börsanlytiker, Isak Grönwall, spår att det kommer öka ytterligare när de nu expanderar till nya marknader. 

– Socialt entreprenörskap ligger helt rätt i tiden nu, bekräftar Bert Karlsson.

På måndag börjar utvinningen av silvret på platsen för det tilltänkta flyktingboendet i Arvidsjaur.

Mona Lisander