Carl XVI Gustaf fyller 70

– exklusiv intervju om livet som regent

30 april 2016

– Det har alltid varit många som sagt åt mig att göra si och så, väldigt många som har dragit i mig, hetsat och haft sig. Min taktik har varit att nicka, le och säga ”Det ordnar vi”. Då brukar de lugna sig.

Vi möter honom på Drottningholm långt ut i ett hörn av slottsträdgården.

– Det här är en plats som bara jag känner till. Ingen annan vet att jag brukar gå hit.

Vi får inte fotografera låter han meddela och pekar sedan på ett hål i en trädstam.

– Där har jag mina cigaretter. Jag brukar sätta mig här, bara chilla som ungdomen säger i dag. Vill du ha en förresten?

Mellan de djupa tillbakalutade halsblossen berättar han att han redan som ung hittade sin plats här långt ute i trädgården.

– Mina äldre systrar. Ja, vad ska man säga. Alla lillebröder vet hur det är. De skulle kamma mitt hår och klä på mig kläder och använda mig som nån docka. Så jag drog hit, började röka redan när jag var 13. Det var här jag blev kompis med Noppe också förresten (Kungens mest kända vän, Inzoomats anmärkning).

Blev livet som du tänkte dig?
– Nej verkligen inte. Eller jo. Jag ville ju bara glassa omkring som ung, hänga på båtar i Monaco och så, och så har det ju blivit, trots att jag tvingades bli kung som väldigt ung. Jag har lärt mig att spela upptagen, att skenbajsa. Har gjort det hela mitt liv. Och så kommer jag ut och klappar mina medarbetare på axeln, säger att de ”gör en bra sak för Sverige”.

I dag fyller kungen 70 och han planerar inte att kliva av tronen.

– Nej. Det är bäst så här. Vickan har sina barn att tänka på, hon vill ju så klart inte bli statschef. Jag har sagt att jag gärna håller ställningarna ett tag till. Det funkar ju liksom.

Hur gör du för att hålla ställningarna?
– Jag kallar det för positiv prokrastinering. Man skjuter upp saker, tills någon annan löser uppgiften. Och så ler jag, nickar, småskämtar lite. Du vet det där med ”kära Örebroare” – det gick ju hem, inte minst ute i stugorna. Det var planerat. Att spela lite dum gör att andra tar ansvar, ett tips bara.

Kungen fimpar sin cigarett och knäpper iväg den bland träden.

– Nej, dags att inställa sig. Det är middag med nåt statsbesök ikväll. Jag brukar skylla på att jag inte kan engelska, så slipper jag konversera. Allt löser sig.

Predrag Ali