Snart kan du bli arresterad av din granne, som de här två mexikanska pojkarna som blir arresterade för snatteri av ett lokalt medborgargarde.

Centern vill införa fripoliser

15 mars 2016

Centerpartiet vill bryta statens och polisens våldsmonopol i glesbygden. Även i de mest utsatta storstädernas förorter ska rättsskipningen vässas. Lösningen heter konkurrens.

”De offentliga rättsvårdande myndigheterna klarar inte sin uppgift. Då måste människor i utsatta områden uppmuntras att ta lagen i egna händer”, skriver centerledaren Annie Lööf i ett debattinlägg i det senaste numret av Post- och inrikestidningar.

”Vi inom centern har aldrig hymlat om att vi tror att det är individen, marknaden, och konkurrensen som skapar en bättre värld. Polisens tillkortakommanden i stora delar av landet har aldrig varit tydligare. Lösningen heter inte fler statliga poliser utan att konkurrensutsätta även denna marknad. Vi vet att det finns enskilda entreprenörer och organisationer där ute som är väl lämpade att ta sig an och lösa denna uppgift”, heter det i Annie Lööfs utspel.

När Inzoomat ringer upp Annie Lööf är hon eld och lågor över förslaget.

– Titta på friskolorna. Betygen är mycket högre nu än de var innan denna marknad konkurrensutsattes. Och ändå har eleverna idag mycket mera tid att ägna sig åt sina fritidsintressen. Konkurrensen gör allt bättre och tydligare. Får man inte bra betyg väljer man helt enkelt en annan skola, säger Annie Lööf.

– Det finns inga hållbara argument för att inte samma sak skulle kunna göras med polisens verksamhet. Det handlar om att släppa loss individen och valfriheten. Inom juridiken har vi i Sverige ett vackert uttryck för detta – att ta lagen i egna händer, fortsätter Annie Lööf, själv jurist i grunden.

Centerledaren menar det finns många som är bättre lämpade än polisen att ta sig an rättskipningen på landsbygden.

Skoterklubben ”Snow Angels”.

­– Ta helgens omskrivna incident i Västerbottens inland. Distriktets enda polispatrull jagar en bortsprungen katt i Ekorrsele, medan några ensamkommande lever rövare och terroriserar befolkningen i Arsele, tio mil bort. Detta kunde ha slutat illa om inte skoterklubben Snow Angels från de intilliggande byarna Omsele och Kringsele hade gjort en berömvärd insats. Ibland behövs det inte mer än ett par stadiga karlar för att skipa rätt – utan kostsam byråkrati, säger Annie Lööf.

– På motsvarande sätt finns det flexibla, mindre organisationer som kan hålla ordning i storstädernas förortsområden.

– Vi tror att dessa organisationer har ett helt annat driv är den tröga och byråkratiska poliskåren. De skulle kunna öka tjänsteinnehållet i sina ”produkter”. Kanske ta ut en avgift för att öka skyddet för vissa näringsidkare?

Hans-Bertil Tranquist