Kaplan och Littorin med strutsarna på farmen utanför Lidköping.

Dagen efter avhoppet: Kaplan och Littorin startar nytt parti

18 april 2016

Från strutsfarmen på Västgötaslätten presenterade idag Mehmet Kaplan och före detta arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin sitt nya parti. ”De missförstådda” ska ta strid för samhällets olycksfåglar och en starkare djurrätt. Inzoomat fick en exklusiv intervju med de nya partiledarna.

Direkt efter gårdagens presskonferens på Rosenbad, där Mehmet Kaplan avgick från sin post som bostads- och IT-minister, reste han till vännen Sven-Otto Littorins strutsfarm tre mil utanför Lidköping. Littorin köpte gården under 2014 och har sedan dess livnärt sig på strutsuppfödning.

Sven-Otto och strutsarna.
Sven-Otto och strutsarna.

– Jesus var fåraherde, Sven-Otto blev strutsfarmare. Äpplet faller inte långt från päronet, kommenterar han sitt nya yrkesval.

Tidigare har Sven-Otto berättat hur han fann stor tröst i religionen under den mörka perioden efter sexköpsskandalen. Han lämnade alliansregeringen 2010 efter att det kommit fram att han köpt sex av prostituerade. Nu slår de båda avhoppade ministrarna sig samman och startar det nya partiet ”De missförstådda”.

– Det är så många som hamnar snett i dagens samhälle. Oftast är det helt oförtjänt. Så kan vi inte ha det, säger Kaplan.

– Vi är de missförståddas röst i samhällsmörkret, säger Littorin.

Än så länge är det mesta av deras politik höljt i dunkel, men inom djurrättsfrågor har de tydliga ståndpunkter.

– Vargjakt ska förbjudas helt och hållet. De är skogens vise män, de ska inte skjutas. Icke, säger Kaplan.

De vill också att strutsar och andra fågeldjur ska inbegripas av sexköpslagen.

– Det är för att skydda både dem och mig, säger Littorin kryptiskt.

Kaplan berättar att de även vill avsätta skattemedel för att hyra in tvättbjörnar från Kanada. Tanken är att de ska skapa trivsel i kollektivtrafiken.

– Svenskar är så ensamma, säger han.

– Ni behöver lite närhet och värme, och tvättbjörnar är fantastiska djur. Riktiga glädjespridare. Jag har alltid gillat dem.

Partiets logotyp.
Partiets något okonventionella logotyp.

Mycket mer än så får vi inte veta om deras politiska program, men de säger att de kommer lägga ut en fullständig programförklaring på sin Facebook-sida inom kort. Det är Sven-Otto som har designat den regnbågsfärgade logotypen med en tvättbjörn. Enligt rykten på sociala medier kan förre S-ledaren Håkan Juholt vara på väg att ansluta sig till partiet.

”Inga kommentarer. Men jag känner mig på något sätt andligt förbunden med både Mehmet och Sven-Otto. Vi har gått igenom samma sak, om än på olika sätt.”, skriver Juholt i ett sms.

Lars Hansson