Mötesklubben "Ensamkommande" i Borås möter protester.

Dejtingklubb i blåsväder

– tvingas byta namn efter protester

2 februari 2016

Singelklubben ”Ensamkommande” får stark kritik. 
– Vi försöker bara sprida lite glädje, säger Eva-Lis Olsson, ordförande. 

Det finns många singlar i Boråstrakten. Det tog Eva-Lis och hennes kompisar fasta på och bildade en mötesklubb. Tanken var – och är – att ordna fester, dejtingträffar och resor för ensamstående. Hittills har ett tiotal event ägt rum.
– Namnet syftar ju på att vi som singlar oftast får klara oss ända fram ”på egen hand”. Om man säger så alltså, skrattar Eva-Lis.
– Vår ambition är att skapa ett forum där man träffas direkt i verkliga livet. Inte först via sajter eller appar som Tinder eller liknande.

Men föreningen har mötts av ilsken kritik. Och det är just namnvalet som upprört känslorna: ”En cynisk drift med utsatta”, skriver Madelaine Seidlitz, flyktingansvarig på människorättsorganisationen Amnesty. ”Korttänkta kicksökare. Synnerligen omdömeslöst”, är barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnérs presskommentar.

– Vi ville bara lätta upp stämningen lite, säger Eva-Lis Olsson. Det har skrivits så mycket negativt om flyktingar på senaste tiden. Vår tanke var att ladda ur begreppet lite. Men vi får fundera. Vår västsvenska humor passar kanske inte överallt.

Eva-Lis Olsson, ordförande i föreningen.

Klubben, som har 200 medlemmar, ska nu kalla till ett extra möte där klubbnamnet ska diskuteras.
– Jag är övertygad om att vi löser det här. Det finns ingen prestige i frågan. Vi vill inte stöta oss med andra. Bara möjligtvis på dem, ha ha!

Lena Moodyson