Medlemmarna i MiM Syd vill vara anonyma.

De kräver köttfria uteserveringar

26 februari 2017

Kött är mord och det offentliga rummet bör befrias från köttindustrins offer. Det anser veganföreningen ”Meat is Murder” i Malmö.

– Gator och torg bör vara fria från likdelar. De som inte tycker att kött är fel har brist på empati och medkänsla! Men de empatilösa ska inte få sätta reglerna länge till. Nu är vi tillräckligt många och starka för att starta en revolution, säger Johannes, ordförande för MiM Syd.

Föreningen Meat is Murder (MiM) grundades i Umeå under 1990-talet och har med åren vuxit med en rad lokalföreningar runtom i landet. MiM Syd, med bas i Malmö, har funnits sedan 2012 och har genomfört en rad manifestationer och aktioner riktade mot köttätare.  Nu hotar de att till våren kedja fast sig i möblemanget på Malmös icke-vegetariska uteserveringar.

– Tänk om vi lät mördade människor ligga kvar i det allmänna rummet! Det hade ingen accepterat, men uppenbarligen är det en annan standard som gäller för djur. As kan ligga framme hur som helst utan att någon reagerar. Det är en vidrig dubbelmoral! 

Tidigare har föreningen bland annat installerat högtalare i träden vid en korvkiosk i Kungsparken i centrala Malmö, som under en förmiddag förra året spelade upp ljud av skrikande grisar så fort någon gjorde en beställning. De har också vid ett antal tillfällen fyllt frysdiskarna i livsmedelsbutikerna runt Möllevångstorget med grisblod.

Jan Backe på Malmöpolisen.
Jan Backe på Malmöpolisen.

Polisen i Malmö känner till gruppen, men säger att de inte har tillräckliga resurser för att stoppa dem. Inzoomat pratade med Jan Backe, presstalesman på Malmöpolisen:

– Vi kan tyvärr inte prioritera ärenden av sådan här natur, så länge aktivisterna inte utsätter människor för direkt fara. De är trots allt förhållandevis oförargliga, om än väldigt irriterande. Men vi har fullt upp med grövre kriminalitet i Malmö.

Även Johannes i MiM Syd bekräftar bilden av en polismyndighet utan tillräckliga resurser:

– Vi är inte det minsta rädda för köttätarnas konstaplar! I Malmö går det 300 veganer på en snut. Vad ska de göra? frågar han retoriskt.

MiM Syd har idag mellan 90 och 100 aktiva medlemmar, men enligt Johannes har de starkt stöd bland boende i Malmö, som han menar också har tröttnat på de ”bestialiska övergrepp som dagligen begås i köttätandets namn”. På sikt drömmer han om ett totalförbud, men ser ett serveringsförbud i offentlig miljö som första steget mot ett köttfritt samhälle.

* Johannes är ett fingerat namn.

Lars Hansson