Gustav Fridolin och delfinen Jasmine.

Delfin kan ersätta Romson

27 april 2016

Åsa Romson kan ersättas av en delfin på Miljöpartiets partikongress. Igår reste valberedningen till Kolmårdens djurpark för att träffa superdelfinen Jasmine.

Åsa Romsons ersättare kan bli en delfin.
Åsa Romsons ersättare kan bli en delfin.

I måndags ställde Åsa Romson och Gustav Fridolin sina platser som språkrör till förfogande efter skandalerna med Mehmet Kaplan och Yasri Khan. Under tisdagen gick förre språkröret Peter Eriksson ut och sa att Romson har för låga förtroendesiffror i opinionsmätningar för att sitta kvar. Sedan dess har partiet sett över möjliga alternativ.

– Delfiner är otroligt smarta djur, säger språkröret Gustav Fridolin till Inzoomat.

Gustav Fridolin, som fortfarande har valberedningens förtroende, fick igår följa med och besöka Jasmine i delfinbassängen på Kolmårdens djurpark. Jasmine, som bara är 7 år gammal, har redan vunnit flera priser för sina intellektuella förmågor; bland annat vann hon Jeopardy för djur i Las Vegas 2015.

– Jasmine lär sig otroligt fort. I förra veckan lyckades hon skapa ett Facebookkonto. Hon heter Jasmine Delfin där och alla får gärna lägga till henne som vän, säger hennes skötare Julia Andersén.

Delfinen imponerade stort på delegaterna från Miljöpartiet i ett specialutvecklat test där Jasmine fick se mängder av bilder på olika människor och avgöra vilka som var muslimer. Jasmine svarade rätt i 73% av fallen.

– Hon gjorde verkligen bra ifrån sig, trots uppståndelsen som var runtomkring. På träning har hon tydligen haft upp till 82% rätt, säger Fridolin.

Men han vill inte kommentera om delfinen kommer att nomineras till språkrör på kongressen om tre veckor. Inzoomat ringde upp Peter Eriksson för att fråga vad han tyckte om Romsons möjliga ersättare.

– Jag är försiktigt positiv. Det är åtminstone något nytt. Efter Romson, Kaplan och Kahn kan det vara precis det här partiet behöver. Tillbaka till rötterna, till naturen. Alla pratar ju om representation nu, det är klart att djuren också måste finnas representerade i riksdagen. Det är faktiskt inte bara människor som bor i det här landet, säger han.

Anders Melin