Dikten som hittades

Dikt hittad på Löfvens riksdagsplats

17 februari 2016

Igår morse hittade en städare en kvarglömd lapp på statsminister Stefan Löfvens plats i riksdagen. På lappen fanns en dikt med tydliga anspelningar på finansminister Kjell-Olof Feldts (S) dikt från 1983.

Städaren, som vill vara anonym, berättar för Inzoomat att hon gick sin vanliga runda med städvagnen kring de 349 platserna efter en omröstning.

Hur tolkar du lappen?
– Nej, det vet jag inte. Jag vet inte ens om det faktiskt är han som har skrivit den. Men jag som har jobbat här i 31 år snart har ju sett hur den där så kallade rörelsen inte rör sig särskilt snabbt längre om man säger så.

Hur menar du då?
– Ja de blir ju färre och färre här av dem. Jag minns Palme, då höll de sina huvuden högt. Men nu? Nu stryker de mest kring väggarna.

Tror du Löfven kan ha inspirerats av Kjell-Olof Feldts liknande dikt från 1983 om löntagarfonderna?
– Det vet jag inte, jag bara jobbar här.

Är du själv med i facket?
– Nej, det fick vara nog nu när Kommunal klantade sig. De har ändå inte hjälpt mig.

Brukar du hitta saker?
– Det händer ju ganska ofta. En gång hittade jag bebisolja på Carl Bildts plats, och nu nyligen serietidningar på hon den där Batras plats. Jag tog hem dem till mina barnbarn.

Hur trivs du i riksdagen?
– Det har blivit skit, och för nån månad sen blev jag faktiskt uppsagd. De ska ta in nån från nåt sånt där bemanningsföretag istället. Men det är väl dags för mig att passa på att gå i pension nu innan man måste jobba till 75.

Slutligen, vad röstar du själv på?
– Det har knappast du med att göra.

Anneli Fox