Buchts farfar använde kaniner som skydd mot kylan i norr. Det har fått vänsterpartisten Dinamarca att gå i taket.

Dinamarca rasar över ministerns synsätt

– ”fel att använda djur som vantar”

12 augusti 2016

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) rasar mot jordbruksminister Sven-Erik Bucht (S) i ett öppet brev.

”Det är en skam för Sverige att vi har en minister som har en så uråldrig och hemsk syn på djur och djurhållning”, skriver hon.

Sven-Erik Bucht (S) förstår inte kritiken.

Bakgrunden till brevet är den djupintervju som Bucht gav i Haparandabladet 2015 i samband med sin riksdagsdebut. Den forne dansbandsmusikern och lantarbetaren berättade där om sin väg in i politiken, och förmedlade anekdoter ur sitt liv.

En av historierna handlade om Buchts farfar, Lennart Bucht, som i sina unga dagar jagat mycket vintertid i skogarna kring Övre Soppero. Då kylan ofta var extremt sträng hade man som vana att alltid ha med sig en vad man kallade ”låda med blandade djur”. Det kunde vara kaniner, större råttor, hamstrar och andra små- till medelstora pälsdjur, berättade Bucht i intervjun.

– Dessa djur sprättade man helt sonika upp och använde som vantar, då vanliga vantar inte hjälpte mot den arktiska kylan. Då och då fick man byta djur, sa Bucht bland annat.

– Kaniner höll längst men hamstrarna hade mycket värme att ge trots sin ringa storlek.

”Helt förkastligt”, anser Rossana Dinamarca (V).

Historien har nu fått Dinamarca att gå i taket. Hon skriver bland annat: ”Att som jordbruksminister slänga sig med uttryck som ’blandade djur’ utan att ta någon som helst moralisk ställning är helt förkastligt”.

Inzoomat har försökt nå Bucht, som dock valt att uttala sig endast via mail:

– Jag har ännu inte tagit del av Dinamarcas brev, men kan säga så mycket som att då var då och nu är nu. Det där med blandade djur slutade man med för en herrans massa år sedan.

– Jag tycker det är lite lustigt att någon från Stockholm ska börja gnälla om det nu, år 2016.

Ulrika C Bergh