Rolf Eriksson under intervjun (Foto: Karin Månsson).

Donald Trump har son i Hofors

9 mars 2017

USA:s nye president, Donald Trump, har barn i Sverige. Det uppger SR Gävleborg som intervjuat mannen.

– Vi har aldrig haft kontakt, något jag idag är glad för, säger Rolf Eriksson, 31, truckförare på Byggmax i Hofors.

Det var när Trump besökte Sverige i slutet av 1980-talet, inbjuden av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, som han träffade Gunvor Eriksson, Rolfs mor.

– Mamma jobbade som inköpare på Sandvik, några mil härifrån. Han kom dit som ledare för en grupp handelsstudenter från USA för att kolla koncernens nya trainee-program. Det ordnades en fest på kvällen för studenterna och det var då de träffades, säger Rolf Eriksson bland annat i intervjun.

SR Gävleborgs uppgifter har fått stor uppmärksamhet i Trump-kritiska kabeltevebolaget CNN. I motsvarande grad har Fox News, presidentens informella bundsförvant, tonat ned händelsen och kallat det hela ”illvilliga rykten, fabricerade av svenska feminister i syfte att förlöjliga presidenten”.

Det verkligt komprometterande för Donald Trump är dock att han vid Sverige-besöket 1988 tappade sitt pass, något som finns registrerat både hos Migrationsverket och Polisen – som snabbt utfärdade ett temporärt resedokument till den blivande presidenten. Händelsen har Trump senare återgett i en intervju med New York Times som ett exempel på ”nordisk byråkratisk effektivitet”.

– Mamma har fortfarande hans pass, han hade tappat det under sängen. Förmodligen hade det halkat ur hans chinos, berättar Rolf Eriksson.

– Men hon ville aldrig göra någon affär av det hela, och snart nog hade hon fullt upp med annat. Mig, till exempel.

Rolf Eriksson säger att han inte funderat särskilt mycket på händelserna.

Michael Olsson, förebild.
Michael Olsson, förebild.

– Jag ser mig lite grann som adopterad av goda omständigheter; Hofors är en fantastisk plats att växa upp på, det tror jag också att alla har kunnat se på teve nyligen.

Det Rolf syftar på är SVT:s programserie Samtidigt i Hofors, där ortsbornas vardags- och festliv skildrades närgånget i fyra timslånga program.

– Jag känner Micke, hårdrockaren, som var med i serien. Han har varit som en slags fadersfigur för mig, och gett mig goda råd och stöd – det är jag otroligt tacksam för.

– Något annat behöver jag inte. Jag har klarat mig bra utan att ha någon kontakt alls med det förflutna, vilket känns skönt. Inte minst efter vad jag sett och hört hittills från Vita Huset.

Lena Moodyson