Martin "E-Type" Erikson är en svensk musiker inom genren eurodance.

E-Type far till nyfött neanderthal-barn

7 juni 2016

En neanderthalarpojke föddes idag på Århus universitet i Danmark. Martin Erikson, mest känd som E-Type, har donerat de manliga könsceller som behövdes för att komplettera DNA-fynden som gjordes på Jylland förra året.

– Rent tekniskt är jag bara 2% far. Ändå känns det här större än när jag fick helt egna barn. Idag har vi skrivit historia! säger Martin till Inzoomat.

Att det blev just Martins sperma som valdes ut för att komplettera neandertalar-DNA:t, tror han själv beror på ”lika stor del tur som påstridighet”. Så fort Martin hörde talas om projektet kontaktade han universitetet.

– Jag brukar få som jag vill till slut, säger Martin och skrattar.

Så här tros en fullvuxen neandertalare se ut.
Så här antas en fullvuxen neandertalare se ut.

I september förra året planterades ett konstgjort ägg på universitetet i Århus, och har sedan dess legat i en specialbyggd, livmoderliknande kuvös. I morse, klockan 06:39, föddes en pojke och blev genast en världsnyhet. NY Times och BBC är bara några av de medier som redan rapporterat om händelsen. Martin deltog vid förlossningen via Skype.

– Vad han ska heta vill jag inte spekulera i. Men det blir nog inget vanligt namn, snarare något i stil med Birk eller Bork, skulle jag tro. Barnet är en neandertalare, det är det inget snack om.

Det danska projektet är helt unikt i sitt slag, och är ett samarbete mellan den arkeologisk, biologiska och sociologiska institutionen på Århus universitet. Tanken är nu att pojken ska bo och växa upp på universitet. Forskarna kommer att fostra honom och utföra experiment av flera olika slag. Martin har kommit överens med universitet att pojken ska spendera minst en vecka hos honom i Stockholm varje sommar.

– Hela familjen har ju ett gediget historieintresse, så det kommer nog inte bli svårt att skaffa barnvakt, spår Martin. 

E-Type driver medeltidskrogen Aifur i Stockholm.
Martin driver medeltidskrogen Aifur i Stockholm.

När pojken är 18 år ska han släppas fri, om han vill. Projektets finansiärer (bland annat svenskbrittiska AstraZeneca) har lovat att stå för en livstid av underhåll och vård om han väljer att stanna kvar på universitetet.

– Det går ju inte att komma ifrån att neandertalare har en begränsad intellektuell förmåga. Han kommer nog få det tufft på arbetsmarknaden … men han är alltid välkommen att börja jobba på Aifur när han blivit större.

Lars Hansson