Utagerande rörelser och tystnad är mimarnas tillhyggen.

Efter clownerna – nu är skräckmimarna här

24 oktober 2016

Glöm skrämmande clowner. Nu verkar en ny hotfullhet ha fått fäste i Sverige: skräckmimarna.
– Sjukt obehagligt! säger ögonvittnet Linnea Olofsson, 19, år från Örebro.

Linnea
Linnea Olofsson

Det var när Linnea var på väg hem från skolan på en parkväg som personen dök upp intill henne.

Han stod bara still med hängslen och randig tröja på andra sidan vägen. Sen började han göra tvetydiga och konstiga gester, som om han var både utestängd från och inlåst i en låda på samma gång. Jag tänkte att han kanske ville ha hjälp, men han sa ju ingenting så det var svårt att veta, berättar hon.

Linnea sprang snabbt därifrån. Att hon är påverkad av händelsen råder det inget tvivel om.

  Det var jätteläskigt. Jag kommer aldrig kunna se på pantomimteater igen.

Men Linnea är inte den enda som drabbats. På sociala medier har flera parallella rapporter inkommit. Och samtliga vittnar om obehagliga mim-upplevelser. I ett inlägg på forumet Flashback beskriver en användare hur en mimare i utkanten av Örkelljunga setts göra rörelser och ljudlöst agerat som om han åkte hiss och gick i en trappa på samma gång. Och på Facebook berättar en kvinna i Umeå om hur hon mer eller mindre överfallits invid en fontän av ”en mansperson i trikå som med kraftigt vevande armar och andra fasaväckande åtbörder tyst försökt illustrera bombningen av Dresden”.

Polisen är informerad om det nya problemet. Anders Wallin är presskommunikatör:

Vi känner till fenomenet. Men resurserna är små och de här personerna är vanligtvis inte kriminellt belastade sedan tidigare och därför svåra att spåra i våra register. Situationen är mints sagt knivig, säger Wallin.

Inzoomat har sökt Mimarnas Riksförbund för en kommentar men endast mötts av en telefonsvarare med förinspelade kroppsljud, andning och tygprassel.

Robert Rosén

Så ska påsken förnyas