Hitler älskade att läsa och hade ett stort bibliotek i bunkern. Där fanns allt från Harlequin till Herman Hesse.

Elever byggde kopia av Hitlers bunker på skoltid

11 februari 2016

Två 14-åriga pojkar på Hjorthagsskolan i Falköping har byggt en exakt kopia av den så kallade ”Führerbunkern” på skoltid. Bunkern där Adolf Hitler avslutade sitt liv, och därmed andra världskriget 1945 har byggts i datorspelet Minecraft på elevernas individuella val. Under en månad var bunkern tillgänglig för alla spelare i Minecrafts spelvärld som är uppbyggd av stora pixelblock.

Spelets framgång beror mycket på den frihet spelaren ges att skapa vad som helst. Men ibland blir företaget Mojang, som ligger bakom spelet, tvungna att gå in och ta bort olämpliga byggnader.

Så här såg bunkerns planlösning ut.

– Vi agerade så fort vi blev kontaktade av skolan, säger Mojangs presstalesman Michael Dahleus.

Byggnation skedde under pojkarnas individuella val där de påstod att de skulle bygga en kopia av Falköpings reningsverk i syfte att lära sig mer om hur vatten kan renas från miljöutsläpp. Men istället valde pojkarna alltså att bygga en otroligt detaljerad replika av Führerbunkern. Tilltaget upptäcktes efter ett tips från en annan elev.

– Vi utreder saken tillsammans med elevernas föräldrar, säger Jan Eriksson, rektor på Hjorthagsskolan.

– Det här är givetvis oacceptabelt.

Bunkern byggdes efter ritningar som eleverna funnit på ett högerextremistiskt nätforum och är exakt återgiven.

– Det är tyvärr ett växande problem med högerextremism i Minecraft, säger Michael Dahleus på Mojang. Men pojkarna ska ändå ha en eloge för sin detaljkänsla och noggrannhet.

Jan Björklund kommenterade händelsen på sin Twitter under förmiddagen: ”Jag har sagt det förut: datorer har inte i skolan att göra.”

Kasper Hausmann