Erdogan – och Erdogan.

Erdogan stämmer jämtländsk getfarm

29 maj 2016

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan stämmer den jämtländska getfarmen Skärvången för i första hand förtal och i andra hand namnintrång. Bakgrunden är att farmen döpt sin främsta avelsbock till just Erdogan.

– Det är ett flagrant övergrepp och ett led i en europeisk kampanj att misskreditera Turkiet och dess ledare, säger Turkiets Sverigeambassadör Kaya Türkman till Jämtlands Folkblad.

– Vi har tidigare upplevt hur tysk statstelevision har försökt häda och förlöjliga vår president å det grövsta. Nu ser vi hur även Sverige blandar sig i denna djuriska kampanj, fortsätter Türkman i Folkbladet.

– Vi ser detta som en tysk-svensk konspiration!

Också stämd. Jan Böhmermann, tysk komiker.

I Tyskland har Turkiet vidtagit rättsliga åtgärder mot komikern Jan Böhmermann efter att han framför en dikt där han bland annat påstår att Erdogan ”gillar getsex mest av allt”. Böhmermann har stämts enligt en gammal tysk lagparagraf som förbjuder förolämpningar av utländska dignitärer.

Det är denna inflammerade storpolitiska ”getsexhistoria” som nu har letat sig ända till Skärvången i Jämtlands inre och dess välkända getfarm. Där har man emellertid mindre förståelse för de turkiska besvären.

– Vår bock har inget med politik att göra och vi har haft flera bockar med namn efter kända personer och ingen har haft några invändningar hittills, säger Roland Norrman på Skärvångens Bymejeri. Roland ger exempel som Lenin, Trotskij, Ho Chi Min, Uncle Sam, Lincoln samt Sten Broman.

Sten Broman.

– Alla dessa har haft getskägg. En annan bock fick heta Kissinger då han hade ett hundlikt beteende att markera revir. Vår Erdogan, däremot, saknar bockskägget men har en mustaschliknande behåring på överläppen. Dessutom är han väldigt envis och lite lättstött. Vi och getgårdens ägare, familjen Wetter, tyckte därför att Erdogan var ett mycket passande namn, säger Norrman till Jämtlands Folkblad.

Turkiet har anlitat den välkände advokaten Per E Samuelsson för att föra sin talan.

– Jag ser verkligen fram emot att få den här saken prövad. Namngivningen av djur i Sverige har blivit helt gränslös och kan vi få en prejudicerande dom i det här fallet så är jag övertygad om att det svenska rättsväsendet kan vinna internationellt renommé, säger Samuelsson när Inzoomat ringer upp honom.

Advokat Per E Samuelsson för Turkiets talan.

I Turkiet har rättegångar för förtal av presidenten blivit något av en storindustri. Hela 1845 åtal har väckts mot journalister, karikatyrtecknare och andra opinionsbildare. Nu satsar Turkiet stort på att även göra detta till en exportprodukt.

Förutom de tyska och svenska rättsakerna så har Turkiet även stämt brittiska tillverkare av fruktmarmeladen Lemon Curd inför Internationella Domstolen i Haag. Turkiet anser att dessa företag med sina curd-produkter blandat sig i Turkiets inre angelägenheter.

– Det smakar inte ens kurd, så namnet är helt missvisande. Kurder är mycket segare och drar mer åt umami, säger Turkiets justitieminister Bekir Bozdag till brittiska BBC.

Hans-Bertil Tranquist