Extrem kissnödighet ska rädda Ericsson

26 juli 2016

En dag efter vd Hans Vestbergs omedelbara avsked kommer styrelsens nya giv. “Full bladder technique” ska införas inom hela koncernen. Metoden hävdar att en full urinblåsa skärper de mentala förmågorna. 

På de brittiska öarna är “full bladder technique” en välkänd teknik, med avgående premiärministern David Cameron som dess mest kända förespråkare. “Bladder” är det engelska ordet för urinblåsa, och Cameron har själv vittnat om hur han alltid sett till att ha den full vid viktiga förhandlingar.

charlotte
Charlotte Aurell, HR-direktör.

– Det krävs att vår personal har skarpa, klarsynta hjärnor, och presterar på sitt allra yttersta om vi ska lyckas vända den här negativa trenden, säger Charlotte Aurell, HR-direktör på Ericsson och den som ska verkställa styrelsens beslut.

Ericssons andra kvartalsrapport missade analytikernas förväntningar på flera punkter, och utöver Vestbergs avgång har ytterligare tusen anställda varslats. Men det anses alltså inte tillräckligt för att få det svenska storbolaget på rätt köl igen. Nu införs toalettförbud.

– I många delar av världen är det här inget märkvärdigt alls. Där har det alltid varit ledningen som beslutat om de anställdas toalettpauser. Svenska arbetstagare har varit alldeles för bortskämda. Men nu väntar nya tider. Det här är Ericsson 2.0. Kissa får man göra på fritiden, säger hon.

Alla anställda kommer få ett månatligt “klippkort” som omfattar femton toalettbesök. Vill man besöka hemlighuset fler gånger än så tvingas man gå till sin avdelningschef. Endast de har befogenhet att bevilja ytterligare besök. För att se till att förändringen efterlevs har företaget inlett ett samarbete med väktarbolaget Securitas.

securitas
Redan idag börjar Securitas patrullera huvudkontorets toalettkluster.

– Givetvis kan vi inte hindra någon från att lämna lokalerna och uträtta sina behov på offentliga faciliteter. Men vi tror att det är få som kommer göra sig besväret, särskilt under vintertid.

Inzoomat kontaktade arbetslivsforskaren Magnus Ljung, som tidigare i år gick ut och försvarade den ökande mängden toalettbesök i svenskt arbetsliv.

– Jag tror det här är helt fel väg att gå. Vi behöver fler mikropauser i arbetslivet, inte färre. Dessutom finns det inget stöd för ”full bladder technique” inom forskningen. Jag tror tyvärr det här är början på slutet för Ericsson.

Anders Melin