Igår höll svenska falukorvsproducenter ett krismöte i Falun.

Falukorv måste byta namn – strider mot nytt EU-beslut

13 november 2016

Den klassiska svenska falukorven får inte längre kallas korv. Det har EU:s ministerråd bestämt.

Anledningen är att falukorven har för låg kötthalt. EU:s nya gräns går vid 36%, men falukorven innehåller bara 31% kött. Igår höll svenska korvproducenter ett krismöte i Falun.

Liselott Regnell, entreprenör i livsmedelsbranschen.
Liselott Regnell, entreprenör i livsmedelsbranschen.

– Falukorven är en nationell angelägenhet, men slår förstås särskilt hårt mot oss i Dalarna. Korven har inte bara skapat mängder av arbetstillfällen, den har också betytt mycket för vår identitet och sammanhållning, säger Liselott Regnell, initiativtagare till mötet i Falu Hembygdsförenings lokaler.

Under gårdagens möte diskuterades, högst motvilligt, olika förslag på ett eventuellt nytt namn för den orangeröda korven. ”Falukirv” var det namnförslag som fick flest röster.

– Först la de ned gruvan, och nu tar de korven. Vad blir det sen? Dalahästen? Snart har vi inget kvar, säger Liselott.

Korvproducenterna ska överklaga EU-beslutet, men Liselott har inga större förhoppningar.

– De gör som de vill där nere i EU. Men för mig har falukorven alltid varit korv, och kommer fortsätta vara det, oavsett vad de säger i Bryssel.

Liselott och företagen i charkuteribranschen hoppas nu på allmänhetens stöd. De har startat en sida på Facebook och har i skrivande stund 3100 gillare. Får de inte gehör i Bryssel blir det förbjudet att saluföra falukorv som korv den 1 juni nästa år.

En av företagarna, Peter Axell, har redan ställt om delar av produktionen för att istället tillverka regnställ av korvskinnet. Han hoppas att regnställen, som han kallar ”falucoat”, kan bli en ny lokal exportsuccé.

Videosammanfattning:

Lars Hansson