Freja Hellner, ordförande i Unga Feminister i Simrishamn. (Foto privat)

Feminister uppdaterar svenska flaggan

– lila mer könsneutralt

5 juni 2016

På Unga Feministers nationaldagsfirande i Simrishamn är alla svenska flaggor gula och lila. Feministiskt initiativs ungdomsförbund har färgat om flaggorna eftersom de tycker att blått är en utpräglad mansfärg.

– Blått är den mest maskulint kodade färg som finns. Hur ska jag kunna känna stolthet över en flagga som så tydligt tar parti för det ena könet? frågar Freja Hellner, 18, ordförande för Unga Feminister i Simrishamn.

– Tanken med en flagga är väl att ha en symbol som invånarna kan enas kring? Hela idén faller ju platt, om den dominerande färgen i flaggan är en färg som hälften av befolkningen inte kan relatera till. Lila är ett modernare och mer könsneutralt alternativ, som dessutom historiskt sett använts av HBTQ-rörelsen, förklarar hon.

Freja berättar att hon hade ett politiskt uppvaknande i början av tonåren när hon upptäckte feminism i olika bloggar. För två år sen gick hon med i Unga Feminister i Simrishamn.

– Vi vill gärna kalla oss ”världens mest jämställda land”, men Sverige har aldrig haft en kvinnlig statsminister och vi har en flagga som förtrycker halva landets befolkning varje dag. Det tycker jag säger allt.

Freja har varit ordförande för Unga Feminister sedan årsskiftet. I framtiden vill hon sitta i riksdagen för FI. Först då kan man verkligen vara med och förändra, menar hon.

Gudrun Schyman.
Gudrun Schyman.

– Jag kommer arbeta för mer könsneutrala färger i det offentliga rummet. Särskilt flaggan är så symboliskt viktig, tycker jag.  Men det finns mer att göra. Varför är till exempel alla förbudsskyltar röda – en typiskt kvinnlig färg, medan alla ”positiva” skyltar är blå? Vad sänder det för budskap till unga flickor?

När Freja har gått ut gymnasiet vill hon studera statsvetenskap i Lund. Hon kommer också ställa upp i kommunalvalet i Simrishamn vid nästa val. Feministiskt initiativ är idag det fjärde största parti i kommunen, där partiledaren Gudrun Schyman sedan länge är bosatt.

Robert Rosén

Så ska påsken förnyas