Skylten är redan uppe på Nytorget i Stockholm. Dörrarna öppnar i juni.

Fi och Mp öppnar gemensam bar

4 april 2016

”PK-bar” – det är namnet på de två partiernas nya barsatsning i Sveriges tre storstäder. Barerna slår upp dörrarna i kvarter där Fi och Mp tillsammans är stora, internt kallade ”Fimpkvarter”.

Syftet med barerna är enligt Anders Wallner, Miljöpartiets partisekreterare, att skapa mötespunkter för människor med liknande värderingar i de tre storstäderna.

– Vi vill ha trevliga miljöer där alla är välkomna, där du komma som du är, där du kan vara svensk eller asylsökande, ateist eller muslim, straight eller gay, rik eller fattig – för alla. Det kommer bli väldigt folkligt.

Till sommaren invigs de tre barerna. I Stockholm blir ”PK-bar” verklighet på Nytorget (Sofo, Södermalm), i Göteborg i Majorna och i Malmö på S:t Knuts torg.

Anders Wallner, Mp

– Vi kallar dessa internt för Fimp-kvarter. Det är helt enkelt områden där både Fi+Mp tillsammans har stort väljarstöd, säger Anders Wallner.

All personal har genomgått en genusutbildning och barerna är ”HBTQ+”-certifierade. Vinsten går oavkortat till välgörande ändamål och all mat och dryck är ekologiskt odlad och rättvisemärkt, enligt Anders Wallner.

På menyn finns inget kött, men flera veganska wraps, quinoasallader i olika varianter, säsongens rotfruktssoppa och ett antal olika vinsorter producerade av närodlade druvor. Däremot ingen stor stark.

– Nej, vi kommer inte att servera stor stark, men har vi en 33 cl öl från bryggeriet Peoples Fairbrew på Öland som ligger på 79 kronor. Den är prisvärd faktiskt med tanke på smak och kvalitet.

Barsatsningen för med sig en nyhet till den svenska krogbranschen: Mat och dryck kommer att rabatteras om ditt sällskap består till minst 50 procent av kvinnor.

– Då kostar ölen bara 74 kronor, för alla i sällskapet, säger Anders Wallner. Det är ett rättvist pris som jag tror de flesta svenskar egentligen har råd med. Man kan bara spara in pengar till exempel genom att inte åka till Thailand varenda år.

Den 1 juni öppnar de rosagröna barerna i våra tre storstäder.

Predrag Ali