Petruspelargonen på altaret i Uppsala domkyrka.

Helig pelargon på Sverigebesök

20 november 2016

Tre veckor efter påvebesöket i Lund är det dags för nästa religiösa storhet att besöka Sverige. Inzoomat var med när Petruspelargonen besökte Uppsala domkyrka.

Petruspelargonen har en mytomspunnen historia. Enligt legenden slog den ut vid lärjungen Petrus grav natten efter hans jordfästelse. Den antogs vara en manifestation av hans själ och grävdes omsorgsfullt upp och planterades i en skyddad klosterträdgård.

Ända fram till vår tid har sedan nya blomster avlats fram ur den ursprungliga plantan. Plantan flyttas varje månad till icke-namngivna kloster runtom i världen på grund av säkerhetsskäl, sedan pelargonen kidnappades av en spansk terroristgrupp på 1960-talet. Just nu är den ute på en exklusiv världsturné och igår kom den till Uppsala. På plats var den pensionerade journalisten och pelargonfantasten Lasse Anrell: 

Lasse Anrell, pensionär och pelargonodlare.
Lasse Anrell, pensionär och pelargonodlare.

– Jag är ju inte kyrklig egentligen, men jag måste medge att det är något speciellt med Petruspelargonen. Den utstrålar en sorts majestätiskt lugn. Och vishet. Bättre kan jag inte beskriva det. Och vilka blad den hade! Tjocka och frodiga. Sånt kan man bara drömma om som hobbyodlare i Sverige.

Anrell var en av de drygt 800 besökare som kom till domkyrkan för att få en skymt av den heliga pelargonen. Säkerhetspådraget var stort och även kung Carl Gustaf och drottning Silvia tvingades genomgå visitering av Vatikanens säkerhetspersonal. Ceremonin varade i en halvtimme. Böner lästes upp och sånger sjöngs. Efteråt fick ett lyckligt fåtal komma fram till altaret och vidröra pelargonens blad. Lasse Anrell var inte en av dem, men trots det var han inte särskilt besviken.

– Nej, det spelade ingen större roll. För mig är alla pelargoner heliga, och pelargoner har jag gott om hemma.

Nästa destination blir katedralen i Madrid, där Petruspelargonen är stand-in för påve Franciskus som insjuknat i en öroninflammation. Därefter går blomman under jord igen och vilar på hemlig ort – tills det är dags för nästa världsturné.

Kasper Hausmann