Pontus Sjöberg – om Hannah Kirloy får bestämma.

Hon vill förbjuda Patrik

25 januari 2016

Feministdebattören och vänsterpartisten Hannah Kirloy vill förbjuda vissa mansnamn. Hon anser att de ”befäster patriarkala strukturer”.

– Namnen är en subtil form av repression, en mental räls för det manliga könet. Ta Patrik, till exempel. En ”patriark”, listigt insmugen i vardagen.

Kirloy har lämnat in en riksdagsmotion om att ge Patent- och registreringsverket (PRV) i uppdrag att återkalla flera svenska pojk- och mansnamn. I skrivelsen finns en lista med motiveringar på namn som Kirloy vill förbjuda:
”KARL – könssymbolen nummer ett.
HANS – varför ska allt vara ”hans” hela tiden?
BO – ett hån mot alla hemlösa kvinnor.
AXEL – självcentrerat kräk som allt ska rotera runt.
BÖRJE – alltid först i kön.
URBAN – kungen av city, liksom.
JOHAN – typisk könsbejakning, varför inte en NEJHAN?
MAX – kommentar överflödig.”

– Folk tänker inte på det här, säger Hannah Kirloy. Det är som när vi omedvetet klär pojkar i blått och flickor i rosa. Efter att jag började kolla på hur namn förstärker könsstrukturerna ser jag dem överallt.
– Ta Muhamed, till exempel, ett nytt inslag i vår namnflora. Mu-ha-med! Vad är det? Jo, en bärbar ko. Ett hondjur som fraktas runt! Det är upprörande.
– På motsvarande sätt ges kvinnor namn som trycker ned eller associerar dem med passivitet. Rigmor är ett tydligt exempel. En sammanskrivning av Rigor Mortis – likstelhet på latin. Eller Linnea. Blompjosk i ljuvt motljus. Jag avskyr sådant!

Hannah Kirloy (V).

Finns det inga mansnamn som du gillar?
– Jo, Pontus. Det heter min katt. Byt ut alla Patrik mot det!
Kirloys lista till PRV upptar sammanlagt ett 30-tal namn och avslutas med Greger.
– Där är jag osäker, säger Kirloy. Men det låter som ett jävla svin, helt enkelt.

Lena Moodyson