Lesjöforsborna är positivt inställda till asylanterna från Tanzania.

Hotade djur får svensk asyl

– noshörning och pungmus på listan

13 september 2016

Djur i fara ska få asyl i Sverige. Det är konsekvensen av ett färskt beslut i riksdagens miljöutskott. Bland annat ska 127 noshörningar få en fristad i Lesjöfors.

– Mycket glädjande, säger djurprofilen Jonas Wahlström från Skansen-akvariet som engagerat sig i frågan.

– Vi har länge krävt ett starkare skydd för djuren, som hotas från olika håll. Noshörningar i Tanzania jagas för den påstådda potenskraften i hornen. Aphjärnor smugglas till lyxkrogar i västra USA och äts friterade i kuber som tilltugg till champagne. Listan kan göras lång, säger Wahlström.

– Det är mycket bra att Sverige äntligen öppnar sina gränser. Förhoppningsvis följer andra länder efter.

Kommunalrådet Agneta Bardé-Lavin (S) i Lesjöfors välkomnar beslutet:

– Lesjöfors är en utflyttningskommun. Att få hit noshörningarna betyder mycket för bygden. Vi har fått företagssponsring på mer än hälften av djuren, som kommer att bära reflexvästar med olika firmanamn, bland annat Västmanlands Elektriska och Bandybaronerna, ortens mest kända idrottsklubb. Det blir bra PR både för oss och företagen samtidigt som vi gör nytta, säger Bardé-Lavin.

Vi vill sätta Lesjöfors på kartan, säger Agneta Bardé-Lavin, kommunalråd.

– Just nu ordnar vi en studiecirkel kring djurens kostvanor. Vi kommer också iordningställa en liten savann bakom ICA Maxi, där det förut låg en konstgräsplan. Senare på året blir det temadagar kring djuren, med noshörnings-bingo, afrikansk dans och hopptält med massaj-tema och annat kul.

De kommuner som tar emot hotade djurarter får ett bidrag från Jordbruksverket. Just nu ligger ersättningen på 1800 kr per dygn.

– Helt klart intressant, säger Bert Karlsson som driver flyktingmottagning på flera platser i landet genom sitt företag Jokarjo AB.

– Vi har fått en förfrågan om att tillfälligt ta emot sjuhundra hotade pungmöss från Indonesien. Just nu förhandlar jag med Örnsköldsviks kommun om att öppna ett boende i Modo Hockeys gamla omklädningsrum.

– Eventuellt måste vi nyanställa personal. Vi har nog bara sett början på det här, säger Karlsson.

Förutom ovan nämnda djur ingår libanesisk mungo, peruansk flygekorre, sydarktiskt sjölejon och jättebälta från Mexico i miljöutskottets första prio-lista.

Om situationen i djurens hemmiljö förbättras inom fem år kommer de att sändas tillbaka, i annat fall beviljas de biologiskt uppehållstillstånd och ska etappvis integreras i den svenska basfaunan.

Lena Moodyson

Så ska påsken förnyas