Västerås Brukshundklubb behåller sitt namn och inriktning – dressyr och lydnad – trots att man växlat djur.

Hundklubb i Västerås byter djur

– ”fokuserar på leguaner”

21 september 2016

Västerås Brukshundklubb med anor från 1940-talet har genom åren dresserat och fått pli på hundar av alla de slag. Men nu inte nu längre. Nyligen bytte klubben djur.
– Vi hade kört fast, säger Malena Gavelin.

– Föreningen har haft samma medlemmar i snart 25 år. Det är svårt att värva nya aktiva, berättar Malena som är instruktör i allmänlydnad vid brukshundklubben.

Förslaget om att helt enkelt byta djur kom på årsmötet och möttes först av skepsis. Men efter hand växte idén mer och mer, enligt Malena Gavelin.

– Till slut så tog vi steget och gjorde oss av med våra hundar. Jag var den tredje i klubben som sålde. Till en början kändes det tungt men nu ångrar jag mig inte en sekund.

– Valet av nytt djur blev lätt; leguaner är både intelligenta och rumsrena.

Brukshundklubben hade också andra djur på förslag, till exempel mungo och sköldpadda samt även några icke landlevande djur.

Jari – en mindre hund, enligt Malena Gavelin.

– Men vi kände att leguanen egentligen bara är en mindre hund, så den fick det bli, säger Malena samtidigt som hon stryker sin ödla över huvudet.

– Jag köpte Jari i början av året. Det tog bara två veckor är lära honom ”sitt” och ”ligg”. Nu jobbar vi vidare med andra kommandon. Jag har hittat glädjen till lydnad igen!

Internationella medier har uppmärksammat brukshundklubbens djurbyte, något Malena och hennes kollegor tar med ro.

– Vi vill bara fokusera på att skapa en fungerade klubb med så väldresserade leguaner som möjligt.

Men alla är inte positiva. Svenska Brukshundklubben rasar och tar avstånd från lokalföreningens agerande.

– De har helt missförstått vår grundvision, säger Bertil Kindegren, ordförande. Vi har förgäves försökt tvinga dem att ändra sitt namn då de inte ens håller på med hundar längre.

Men Malena och de andra medlemmarna vägrar:

– Leguaner är egentligen bara mindre hundar. Det är allt jag har att säga.

Ulrika C Bergh