Allt bildmaterial kommer från Sverigedemokraternas pressavdelning.

SD satsar på egen Pokémon-app

20 juli 2016

Sverigedemokraterna utnyttjar hypen kring Pokémon GO för att värva nya medlemmar och sprida sitt budskap. Deras kommande app Sverigevänner GO bygger på samma grundprincip som Nintendos förlaga.

Även här är den fysiska världen din spelplan, men istället för att kasta de rödvita Pokémon-kloten på små tecknade fantasidjur, kastar du i Sverigevänner GO sten på “icke-svenskar”.

När du startar spelet får du välja en karaktär och hur den ska se ut. De mörkare hudtonerna, som finns i Pokémon GO, har här tagits bort och till klädsel kan du endast välja mellan olika traditionella folkdräkter. Sedan är du redo att ge dig ut och leta efter människor att stena.

Bland annat ligger det nazistguld utanför SD:s partilokal i Örebro.

Spelet har en inbyggd intelligens som kan fastställa etniciteten på de personer du möter genom kameran. Det görs genom att hud- och hårfärg analyseras. Olika etniciteter ger olika poäng, och mest får du om du träffar en afrosvensk. Utöver stenkastandet ska du också leta efter nazistguld som placerats ut på särskilda platser i spelet, ofta i anslutning till Sverigedemokraternas partilokaler.

– Företag kommer att kunna sponsra spelet och få nazistguld utplacerat i sina lokaler. Det kommer locka kunder – och då talar vi om etniskt svenska, betalande kunder, säger Richard Jomshof, pressekreterare och den som ansvarar för utvecklingen av spelet.

När du samlat tillräckligt med poäng kan dessa bytas in mot fysiska produkter hos din lokala SD-förening.

– Vi har stränga vapenlagar i Sverige, och det tycker vi är bra. Men det finns kryphål. Visste du till exempel att en lie inte omfattas av knivlagen? frågar Jomshof.

Produkterna du hämtar ut är alltså främst olika tillhyggen, ofta i form av trädgårdsredskap.

Richard Jomshof är pressekreterare för SD.
Richard Jomshof är pressekreterare för SD.

– Räfsor, spadar, spett. Allt som kan orsaka skada, säger Jomshof.

– Men vi kommer ha lite roliga souvenirer för tjejer också. Handdukar, dalahästar och lite annat krimskrams.

När man hämtat ut ett tillhygge blir man tillgänglig för olika “specialuppdrag” i appen. Dessa uppdrag utformas av de lokala SD-föreningarna.

– Det kan handla om allt från att sätta upp SD-affischer, till att vandalisera en moské, säger Jomshof.

– Det här blir ett sorts folkligt elitförband, och det är precis vad vi behöver om vi ska ta tillbaka förorterna. Statlig polis och militär är ju sedan länge totalt bakbundna av PK-maffian.

Appen kommer att lanseras för både iPhone och Android i slutet av september.

Robert Rosén