I farozonen. Både dekorerad och ansiktsbehårad.

IKEA inför tatueringsstopp

– ”visuell förorening”

15 november 2016

Möbeljätten IKEA kommer inom kort att införa en ”tatueringsfri koncernkod”. I klartext betyder det förbud mot alla former av kroppstatuering hos anställda.

Uppgifterna har läckt till Nyhetsbyrån Dream Zone som igår publicerade dokument som visar att företagsledningen länge planerat åtgärden.

– Det är inget konstigt med det här, säger företagets presschef Lena Balkow. Tatueringar passar helt enkelt inte in i vår image. Vi kommunicerar nordiskt, ljust trä – rent och avskalat. Då funkar det inte att gå runt och se ut som en orientalisk dörrmatta.

– Dessutom är tatueringarna oftast mörkt blå eller svarta vilket sänder aggressiva signaler. Vi tycker att det är en visuell förorening, helt enkelt.

IKEA har 315 varuhus i 27 länder. Nyligen öppnade man i Hyderabad i Indien, världens näst folkrikaste land med 1,2 miljarder invånare.

Lena Balkow, presschef.
Lena Balkow, presschef.

– Fram till år 2025 planerar vi att ha 25 varuhus i landet. För att uppnå personell enhetlighet måste vi redan nu införa vissa restriktioner. Tatueringsförbudet är bara en åtgärd. Andra kan tillkomma. Hipster-skägg har till exempel diskuterats.

• Uppgifter gör gällande att det är Ingvar Kamprad som ligger bakom åtgärden?

– Det stämmer inte, Ingvar har inga operativa uppdrag längre. Dock vet jag han stödjer tanken på obefläckad hud, vilket han inte är ensam om – tatueringshysterin är ju rent ut sagt löjlig!

– Vi kommer att erbjuda de av våra fast anställda som är tatuerade gratis laserbehandling för borttagning av vanprydnaderna. De som inte accepterar koden får ta sin lunchlåda och gå!

Frank Bouvin