Inzoomat avslöjar: Silvertejp räddar svenska försvaret

5 januari 2017

En jättebeställning av silvertejp ska provisoriskt stärka den svenska försvarsförmågan fram till 2020. Upp till 28 stridsflygplan, såväl Viggen, Draken och Tunnan, fyra korvetter, en ubåt, 53 stridsvagnar samt 322 artilleripjäser ska kunna bli stridsberedda inom tre månader efter att silvertejpen levererats.

Det framgår av en hemlig promemoria som Inzoomat har tagit del av, och som försvarsdepartementet tagit fram inför Folk- och Försvarkongressen i början av januari i år. För att få ner priset på silvertejpen så har även andra offentliga myndigheter bjudits in att delta i beställningen. Stockholms Läns landsting har exempelvis visat stort intresse, då man funnit att de uppmärksammade stödstrumporna som kostade 6000 kronor paret kan ersättas med just silvertejp, varmed kostnaderna kan sänkas till ett par kronor paret.

Från försvarsdepartementet vill man inte bekräfta beställningen, men enligt statssekreterare Jan Salestrand har departementet sjösatt en utredning för hur det svenska försvaret snabbt kan få fram stridsdugligt material till samtliga försvarsgrenar.

Stödstrumpor, snarkhjälp – Tove Morin tror på tejp.
Stödstrumpor, snarkhjälp – Tove Morin tror på tejp.

– Utredningens uppgift är att titta hur vi snabbt kan få fram operativt material. Och ja – det kan handla om okonventionella lösningar, säger Salestrand.

Att något stort är på gång på silvertejpsfronten bekräftas av att chefen för Stockholms Läns Landstings (SLL) närsjukvård, Tove Morin, säger att SLL ingår i ett stort offertpaket på just silvertejp.

– Ja, vår uppfattning är att silvertejp kan användas i väsentligt större utsträckning inom vården än vad som sker idag. Förutom stödstrumpor så har vi ortopedin och sömnapné där silvertejp är klart underutnyttjat, säger Tove Morin.

 

Hans-Bertil Tranquist

Så ska påsken förnyas