Det går bra nu. Lööf såg tidigt tecknen.

Kaffesump bakom Lööfs framgångar

11 december 2016

Det går bra för Centerpartiet. Annie Lööf är den populäraste partiledaren. Men det beror inte på politiken. Eller att hon blivit mamma. Förklaringen heter kaffesump.

– Vi inom Centerpartiet sätter stor tilltro till den kunskap som våra förfäder begagnat sig av genom århundradena, säger partiets pressekreterare Michael Arthursson.

Det han syftar på är uppgifter som framkommit om de metoder som Annie Lööf och hennes närmaste stab använder sig av inför politiska beslut och strategier.

– Det är ingen hemlighet att flera av våra framflyttningar skett med hjälp av gamla traditioner från bondesamhället. Vi kallar det intuitiv omvärldsanalys, säger Arthursson.

– Efter morgonens kokkaffe brukar Annie vrida koppen tre gånger motsols och låta sumpen torka. Därefter tittar hon om det är grusigt av pengar, folkmassor eller andra tecken.

Michael Arthursson berättar att staben träffas varannan vecka för att utvärdera de ”signaler och sändningar” som Lööf tyckt sig uppfatta.

Michael Arthursson, partisekreterare (C).
Michael Arthursson, partisekreterare (C).

– Ibland är det skinn på kaffegrädden där strukturer framträder. Eller så bildar mjölkskummaren mönster. Vätskor överhuvudtaget är bra teckenförmedlare. Liksom blod. Eller sås.

Enligt Michael Arthursson kunde partiet till exempel kunde förutse Björn Söders vice talmansuppdrag. Det skedde genom nagelbränning:

– Ja, nagelklipp och hårtussar över eld fräser i olika intressanta banor. Mer vill jag inte säga i det fallet. Förutom att det luktade illa.

– Av förklarliga skäl kan vi inte ägna oss åt alltför värmealstrande aktiviteter under riksdagskansliets hyperkänsliga rökdetektorer. Det får bli över ett och annat värmeljus i samband med luncherna.

Hur valet 2018 kommer att gestalta sig har Centern redan en ganska god uppfattning om.

– Men jag vore dum om jag röjde vad sumpen visat, det skulle ge de andra oförtjänta fördelar. Men det ser ljust ut, så mycket kan jag i alla fall säga.

Lena Moodyson

Så ska påsken förnyas