Jenny Teleman har varit pressekreterare för Kristdemokratisk ungdom sedan 2014.

KDU låg bakom fejkkonto

26 januari 2016

Under måndagen framkom det att Kristdemokratisk Ungdom låg bakom Instagram-kontot ”JesusOfficial”, med över 40 000 följare.  Kontot registrerade i september 2015 och fick snabbt ett stort antal följare när det började lägga ut bilder på produkter som följarna kunde vinna, varvat med bilder på stränder, Cappuccinos och Bibelcitat. Bland annat lottades produkter från Apple, McDonalds och Nintendo ut till följarna. Kontot blev snabbt populärt bland svenska ungdomar.

Efterhand uppstod en kamratlig kultur i kommentarsfälten som följer efter inläggen. Ungdomarna började där själva att diskutera olika religions- och livsåskådningsfrågor. Men i måndags röt de ifrån när kontot lade ut följande bild och text.

kdu
Skärmdump från Instagram.

Initialt strömmade både gillningar och hejarop till, men snart dök starka mothugg upp i kommentarsfältet. Senare under dagen lyckades några av ungdomarna i kommentarsfältet att spåra kontot till KDU:s pressekreterare Jenny Teleman.

När uppgiften nådde ut igår kväll dröjde det bara en timme innan kontot var nedstängt.

– Jag tycker det är för jävligt rent ut sagt. De använder ju Jesus i rena värvningssyften, säger Jacob Huselius, pappa till en av de drabbade ungdomarna.

– Barn är sårbara på internet. De har ju inte hunnit utveckla någon ordentlig källkritik än.

– Jag tycker att Kristdemokraterna borde skämmas.

Inzoomat har försökt nå Jenny Teleman utan framgång. Kristdemokraterna och KDU hänvisar till en kommande presskonferens.

Lars Hansson