Asylsökande ska bistå mobilnätet under större evenemang. (Bilden är ett montage.)

Kristdemokrat vill använda asylsökande som mobilmaster

6 mars 2016

Kristdemokraten Jessica Langenäs föreslår att asylsökande ska användas som mänskliga mobilmaster under större evenemang och festivaler.

– Förra sommaren var jag gravid i åttonde månaden när jag var på ”Way out west” i Göteborg, och jag kunde varken ringa eller skicka sms. Det var väldigt obehagligt. Mobilnätet klarade inte av folkmassorna inne på festivalområdet … Jag kände mig maktlös och rädd, säger hon.

Nu vill hon skapa 4 000 sommarjobb för asylsökande i Sverige genom att förse dem med bärbara mottagarstationer. Tanken är att bärarna av sändarna ska utöka mobilnätets kapacitet vid större evenemang och festivaler i sommar. Langenäs har haft kontakt med det kanadensiska företaget CCTV som tillverkar masterna, som bärs som ryggsäckar.

– Jag har själv provat dem. De är faktiskt väldigt lätta och strålningen är minimal.

– Dessutom ska de utvecklas en app där de asylsökande kan se var stora folkmassor befinner sig och resa dit. Och vanligt folk kan se var mobilstationerna befinner sig och gå mot dem. Så det fungerar åt båda hållen.

Jessica Langenäs, Kristdemokraterna.
Jessica Langenäs, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Langenäs betonar vikten av sommarjobb för att de asylsökande ska få en första erfarenhet av svenskt arbetsliv.

– De första sommarjobben var så otroligt viktiga för mig. Det var där jag fann glädjen i att arbeta. Nu vill jag att de asylsökande ska få samma möjligheter som jag fått.

Hon vill att de bärbara mobilmasterna delas ut och börjar användas redan i juni när festivalsäsongen drar igång. Hon tror också att de kan komma till användning vid olika sportevenemang i sommar.

– Det här vore bra för både för Sverige och asylsökarna. Det är en win-win.

Langenäs sitter i riksdagen sen 2010 och har varit aktiv i Kristdemokraterna sedan barndomen. Men partiet säger att de inte står bakom Langenäs förslag.

– Langenäs är ute på en soloräd. Partiet ger inget understöd till det här, säger KD:s pressekretare Acko Ankarberg Johansson

Snabbfakta om Jessica

Intressen: Resa, god mat 

Gör mig glad: Min familj och mina vänner

Politisk fråga jag brinner för: Integration, företagande.

Anders Melin