Drottningen och kungen gillar McDonalds.

Kungaparets dröm: besöka alla McDonalds i Sverige

19 februari 2017

– Det gäller att ge sig själv intressanta uppdrag och våga sätta upp storslagna mål. Det säger Carl XVI Gustaf när Inzoomat träffar kungen och drottningen på Slottet i Stockholm. Tillsammans strävar de efter att besöka samtliga McDonalds-restauranger i Sverige.

Kungaparet är noga med att påpeka att besöken ligger helt utanför ramarna för deras officiella uppdrag och att det är något de gör på eget bevåg.

– Varje människa måste hitta sin anledning att kliva upp om morgonen. Det här har blivit vår, säger Silvia och berättar att de nästan varenda helg tar kungens gröna Jaguar och kör till någon av de ännu obesökta McDonalds-restaurangerna. Vanligen åker de i kungens mörkgröna Jaguar, men emellanåt händer det att de tar drottningens röda Opel Meriva. Då och då blir de igenkända, men det är sällsynt. Kungen bär ofta en keps och Silvia bär alltid ett par solglasögon för att undvika uppmärksamhet.

– Det är ett härligt sätt att komma ut bland vanligt folk. Bortom alla tjusiga kulisser och uppdukade bord. Totalt opretentiöst, säger Carl Gustaf och får medhåll av drottningen.

– Jag kan verkligen uppskatta att slå mig ner vid ett riktigt lortigt bord, med ketchupfläckar och kvarlämnade saltgurkor och salladsblad. Det är realism. Det är livet. Så vackert i all sin enkelhet, säger hon.

– Pommes utan något som helst tuggmotstånd, en burgare som legat kvar för länge i värmestället, och blivit sådär slaggig och torr. Det kan jag verkligen romantisera, tillägger kungen.

Silvia visar upp den pärm där de bokför kvitton från sina besök runtom i landet. Sammanlagt finns det 224 Mcdonalds-restauranger i Sverige och hittills har kungaparet besökt 93 av dem.

– Det har hänt att vi bockat av en 3-4 stycken på en dag, men det tycker jag inte är så kul. Carl Gustaf är lite mer otålig och vill vidare, medan jag vill sitta kvar länge och insupa miljön. Titta på människor och fantisera kring deras liv, berättar drottningen.

Kungen beställer nästan alltid en Quarter Pounder-meny, medan drottningen oftast väljer en Caesarsallad:

– De är faktiskt väldigt goda, och jag uppskattar att få blanda till den (caesarsalladen) själv. Men på sistone har jag faktiskt blivit förtjust i det nya Wrap-sortimentet.

McDonalds i Nybro får snart besök av kungaparet.
McDonalds i Nybro får snart besök av kungaparet.

Härnäst planerar de faktiskt ett återbesök. Det är McDonalds i centrala Nybro som ska få kungligt återbesök. Kungen åt där efter en blöt natt med jaktkompisar redan under 1990-talet, men den gången glömde han att spara kvittot, vilket drottning satt upp som krav för att ett besök ska räknas officiellt. De säger att de hoppas besöka samtliga McDonalds medan de fortfarande är vitala och själva klarar av att köra runt i landet, men de utesluter inte möjligheten att få hamburgarna och salladerna levererade till Slottet när de själva inte kan ta sig runt. 

Kasper Hausmann