En växtätande delikatess.

Lämmelpizza gör succé i norr

8 september 2016

Kjell-Erik Holmlund i Boden serverar stenugnsbakad pizza. Med tomat, ost – och lämmeltopping.
– Smakar som kyckling! säger pizzabagaren vars recept drar kunder ända från Norge.

Det är inget rekordår för det lilla aggressiva pälsdjuret som vissa säsonger förekommer i överflöd. Men tillräckligt bra för att Kjell-Erik ska ha dubblat omsättningen på en månad.

– Jag upptäckte att djuret är en enda stor filé, säger han. Nu kan jag nästan inte tänka mig någon annan pizzatopping. Jag har frysen full både av lämmelkött och färs.

Kjell-Erik har drivit pizzeria Peppino i elva år. Mestadels har det handlat om Capricciosa och Napoletana. Men det var när han jagade ripa på fjället som allt förändrades:

– Min jämthund Silvana Imam kom med en nyfångad lämmel i gapet, pälsen var mer eller mindre bortsliten. När jag tog loss djuret insåg jag att jag höll i en bit högvärdigt naturkött i handen, det doftade sagolikt och hade perfekt textur. Jag flisade av en bit och stekte i smör. Resten är, ja – du ser själv …

Pizzabagaren sveper med handen: cirka trettio bilar står parkerade utanför restaurangen, flera av dem norskregistrerade.

Glad bagare, Kjell-Erik Holmlund.

– Det är nästan ofattbart, alla ska ha lämmel!

Kjell-Erik har tvingats nyanställa personal, och under sensommaren tvingades han resa ett stort tält utanför pizzerian med plats för 40 extra gäster. Det hoppas han ska svälja tillströmningen framöver.

– Jag har nyligen satt ut sextio lämmelmjärdar på fjället och redan fångat uppemot elvahundra djur. Förhoppningsvis räcker det fram till jul.

– Det är en väldigt lättjobbad råvara, enkel att flå. Nästan som en köttbanan. Mycket användbar. Lämmel går att också ugnsbaka hel. Eller fylla med olika godsaker.

Många tycker kanske att det är fel att äta lämmel, vegetarianer och andra. Kommentar?

– Fel?! Säg det till en lappuggla eller en fjällvråk. Alla har rätt att äta lämmel. Även vi människodjur. Punkt!

exps23204_13X9153596A10_28_3b

  • Kjell-Eriks fyllda lämmel (4 pers)

Ta åtta normalstora lämlar. Flå och ta ur djuren. Klipp av tassarna (använd avbitartång). Spara huvudet. Salta och peppra in- och utvändigt. Fyll med finskuren selleri, ramslök, finhackad chorizo och parmesan. Baka i ugn (200 grader i 20 minuter). Servera med hash browns, sweet chili dip och en fräsch grönsallad.

Frank Bouvin