– Mitt liv är förändrat i grunden, säger Lars Danielsson.

Lars är assistent – åt sig själv

6 december 2016

Sveriges första personliga assistent med uppdrag att hjälpa sig själv – Lars Danielsson, 44, från Njurunda.

– Det är ett jättebra koncept! Äntligen kan jag få hjälp med det jag behöver och samtidigt tjäna en slant, säger Lars.

Hans tjänst har tillkommit via det privatägda assistansföretaget Good 4 You som administrerar och hjälper personer till olika former av egenstöd i hemmet via Försäkringskassan.

– Jag är glad att vi lyckats driva igenom detta, säger Lillemor Rudin, avdelningsjurist på Good 4 You. Vi har hela tiden hävdat att vinsterna är stora både ur brukarsynpunkt och utifrån ett samhällsperspektiv.

Upplägget är ett pilotsamarbete mellan Good 4 You, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i Sundsvall. Kortfattat kan det beskrivas som att Lars får betalt för att hjälpa sig själv.

– Det känns fantastiskt! Jag stöttar mig i min egen vardag och får lön, samtidigt som jag samlar pensionspoäng och slipper ligga samhället till last, säger Lars som länge varit arbetslös i sviterna efter en skateboardolycka för tio år sedan.

Uppdraget är utformat så att Lars, som är ensamstående, tillsammans med assistansbolaget utformar de rutiner som ska stötta hans behov. Tjänsten har förändrat hans livssituation.

– Det kan handla om att hitta en modell för att gå upp tidigt på morgonen och koka kaffe och steka ägg åt mig själv eftersom jag sover ganska länge – kanske ända fram till lunch, faktiskt, berättar Lars.

– Men nu går jag upp vid halv sju och fixar morgonens rutiner. Sedan går jag till sängs igen och väcker mig runt nio. Och då står kaffet framdukat på värmning och äggmackorna är bredda. Det känns härligt!

– Sedan säger jag åt mig att klä mig. Därefter går jag ut på stan, kanske till Apoteket eller Systembolaget, om det är fredag. Uppdraget medför stor ansvar men ger också massor tillbaka i form av människovärde och tillhörighet.

– Jag brukar vara noga med att se till att jag sätter ordentliga ramar för mig själv, så att intaget av tacos eller alkohol inte går överstyr på helgerna. Det är annars lätt hänt när man är ensam om alla beslut.

Lars tips för en god morgon – äggsmileyn. (Foto: privat)
Lars tips för en god morgon – äggsmileyn. (Foto: privat)

Lars har precis startat ett Instagram-konto där han lägger ut bilder från sin arbetsdag. Det blir ofta olika matbilder. Han funderar även på att börja blogga i ämnet.

– Jag är jätteintresserad av mat och tänkte ge tips på olika rätter för singlar. Min egen ägg- och bacon-smiley till exempel – den både piggar upp och ger näring! säger han.

Tjänsten är utformad så att Lars utvärderar sin insats och sin situation halvårsvis tillsammans med assistansbolaget och Försäkringskassan. Därefter beslutas om eventuell förlängning.

– Jag hoppas verkligen uppdraget får fortsätta. Jag känner att jag bidrar samtidigt som jag gör samhällsnytta. Och jag tror att min handläggare ser samma sak: det här är win-win ända in i kaklet!

Lena Moodyson