Lennart och Lucy är ofta ute och promenerar i Sävsjös parker.

Lennart lever ihop med en komodovaran

16 maj 2016

Lennart Svahn, 37, bor sedan två år tillbaka tillsammans med en komodovaran i sin lägenhet i Sävsjö. Paret träffades när Lennart reste runt i Sydostasien i samband med en livskris.

Lennart, före detta lokförare, hade nyligen blivit förtidspensionerad för sin reumatism och var deprimerad.

– Jag åkte för att finna mig själv, men jag fann Lucy, säger han när Inzoomat träffar det ovanliga paret i en park i Sävsjö. De bor tillsammans en tvårummare en bit bort, men dit får vi inte komma eftersom ”städning inte är deras starkaste gren”.

– Jag kan inte säga att det var kärlek vid första ögonkastet, men kanske vid sjätte, sjunde, säger han och klappar sin sambo ömt över huvudet.

Lucy kommer från Malaysia och Lennart hade stora problem att få henne till Sverige. Till sist lyckades han – i en container ombord på ett lastfartyg. Resan tog sammanlagt fyra veckor innan de anlöpte Göteborgs hamn.

– Det var mörkt och trångt, men vi var nykära och fick vara nära varandra. Det gick över förväntan faktiskt, säger Lennart om tiden i containern, vilken han fyllt upp med hö och mat för både honom och Lucy.

Komodovaraner behöver röra sig mycket, och Lennart och Lucy är ute och promenerar flera kilometer varje dag. Det vore otänkbart för något år sedan då Lennart hade ständig värk.

lennartiparken2
Lennart kelar med Lucy.

– Kärleken till Lucy har mer eller mindre botat min reumatism, hävdar Lennart.

– Först var jag orolig för hur hon skulle klara vintrarna här, men det visade sig att hon älskar snö. Då springer hon upp för varenda backe och glider ner på bröstet. Det ser rätt festligt ut.

Lennart berättar att han spenderar i stort sett all sin vakna tid ihop med Lucy. De bestämmer ungefär lika mycket i hemmet, men det är Lennart som står för det mesta av hushållsarbetet.

– Hon är inte helt och hållet rumsren, det måste jag medge. Men lite uppoffringar måste man göra för kärleken. Kärlek är sällan någon dans på rosor, säger han och visar en mobilbild på den gemensamma vattensängen som enligt honom är ”lätt att spola ren”.

När de inte är ute och promenerar i Sävjös parker spelar de gärna sällskapsspel eller tittar teveserier hemma i lägenheten.

– Jag har byggt ett lite större Kalaha som passar Lucys klor, säger Lennart och berättar om det hemmabyggda spelet.

– Jag försöker också lära henne att spela schack. Men det går sådär.

De bor i en tvårummare i centrala Sävsjö.
Paret bor i en tvåa i centrala Sävsjö.

Lennart har varit rädd för vilka eventuella medicinska konsekvenser ett samliv med en annan art kan innebära, och har därför regelbunden kontakt med både läkare och veterinär.

De täta veterinärbesöken och Lennarts egna efterforskningar på internet har dock gjort honom till något av en expert på komodovaraners anatomi. Enda molnet på deras himmel är att svensk lagstiftning i dagsläget inte tillåter äktenskap mellan arter.

– Egentligen bryr jag mig inte om äktenskapet i sig. Det är mest en principfråga – att man ska få älska vem man vill.

Lennart gör nu en namninsamling på Facebook för att äktenskap med djur ska tillåtas. När han fått ihop 500 namn ska han skicka dem till riksdagen.

Mona Lisander