Är fritöser lösningen på den akuta bostadssituationen? (Bilden är ett montage.)

Lööf ska lösa bostadskrisen med fritöser

22 mars 2016

Bostadsituationen har blivit akut på flera håll i landet. Flyktingar fastnar på asylboenden i flera år och studenter tvingas bo i husvagnar eftersom bristen på lägenheter är så stor. Nu vill Annie Lööf (C) lösa situationen genom att installera fritöser i allmännyttans sophus.

Annie Lööf.
Annie Lööf.

– Vi politiker kan inte trolla. Vi kan omöjligen skaffa fram riktiga bostäder till alla asylsökande som kommit till Sverige.

Av Sveriges 290 kommuner rapporterade två tredjedelar, eller 183 stycken, att de har brist på bostäder i kommunen som helhet. För två år sedan var siffran 126.

– Vad är egentligen ett hus? frågar Annie retoriskt.

– Väggar, golv och tak. Lite värme. Rinnande vatten. Det är allt som behövs för att det ska klassas som ett hus.

– Och var finns det en massa outnyttjade hus? Jo, allmännyttans soprum förstås! Alla dessa små trähus som slagits upp på grund av källsorteringen. Nu kan de komma till användning.

Allmännyttan är de kommunala bostadsbolagen som äger hälften av alla hyreslägenheter i Sverige. Enligt förslaget ska alla dessa soprum öppnas för allmänheten och ett minimikrav på 12 graders värme ska införas. Dessutom ska rummen utrustas med fritöser. 

– Allting är gott friterat, säger Lööf.

– Kyckling, kött. Räkor är jättegoda friterade. Pommes behöver jag väl inte ens nämna?

hans
Hans Lindfors.

Inzoomat pratade med Hans Lindfors, professor i fastighetsekonomi vid KTH, och en av dem som varit allra mest högljudd i sin kritik mot den svenska bostadspolitiken.

– Jag är starkt kritisk till inriktningen på dagens bostadsbyggande. Det är alldeles för mycket som blir för alldeles krångligt och dyrt. Men jag tror på Lööfs förslag. Det är ett pragmatiskt mellanting, säger han.

Mona Lisander

Så ska påsken förnyas